РПЦ, назавжди втративши перспективи перетворитися на найвпливовішу церкву, розпочала дискредитацію патріарха Варфоломія

Фото: Andrii Yurash / Facebook

РПЦ зацікавлена в підриві авторитету Вселенського патріарха Варфоломія як важливої фігури православного світу, вважає глава департаменту Міністерства культури у справах релігій і національностей Андрій Юраш.

Нових відтінків і розголосів у пресі набуває штучно створений і так само механічно роздутий окремими турецькими проісламістськими медіа скандал навколо Константинопольського патріарха Варфоломія, якого разом з іншими немусульманськими лідерами Туреччини було голослівно і провокативно звинувачено у підтримці "тероризму" та співпраці з Фетхуллахом Гюленом, головним опонентом чинного турецького президента.

Провокація подібного змісту звучить не вперше. Але цього разу вона набула особливого розголосу і масштабів міжнародного скандалу. Гостро відреагував міністр закордонних справ Греції. У дискусію включилися медіа багатьох країн, на кажучи вже про грецькі, для яких Вселенський патріарх продовжує залишатися беззаперечним духовним лідером-етнархом. Скандал надто активно підхопили та роздмухують засоби масової інформації, у тому числі й в Україні, які традиційно вже не перший рік намагаються створити негативний імідж главі Константинопольського патріархату.

І в цьому контексті знову і знову виникає питання: кому це вигідно? Очевидно, що в цьому не зацікавлені ні Греція, оскільки все це може негативно вплинути та погіршити становище грецької нацменшини на територіях її історичного розселення в Малій Азії та Східній Фракії, ні Туреччина, оскільки голослівні звинувачення на адресу одного з найавторитетніших релігійних лідерів світу, а тим більше можливі переслідування з цього приводу чи, тим більше, акти насильства (як нещодавно здійснена спроба підпалу вірменської церкви у Стамбулі), які можуть виникнути як наслідок ідеологічної кампанії, цілком чітко спрацюють у напрямі погіршення іміджу цієї держави у світі, який і без того не є ідеальним чи досконалим.

Отож зрозуміло, що вся ця акція виглядає, як добре спланована та проплачена акція третіх сил, які зацікавлені у підриві авторитету найважливішої фігури православного світу.

А довго шукати найголовніших грошовитих опонентів його всесвятості патріарха Варфоломія навряд чи треба. Історичні діяння і рішення, які були зініційовані главою Константинопольського патріархату протягом 2016–2018 років (проведення Всеправославного собору на Криті та доповнення диптиху православних церков новою визнаною автокефальною Українською церквою) викликало жорстку і неадекватну реакцію з боку РПЦ, яка, назавжди втративши перспективи перетворитися на найвпливовішу та першу в диптиху православну церкву, не просто посварилася з Першою катедрою православної Ойкумени, але пішла на розрив із нею всіх стосунків та започаткування цілої системи акцій і дій, що на меті мали дискредитацію особи патріарха Варфоломія та маргіналізацію Вселенського патріархату за всіма напрямами.

Отож, зрозуміло і поясненно, хто зацікавлений у черговому виткові напруження навколо глави материнської для України церкви. А організаційних, матеріальних, медійних та будь-яких інших ресурсів для цієї мети замовники кампанії не пошкодують.

Джерело: Andrii Yurash / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора