В "Укренерго" сидять фунти Клюєвих з Азаровим і кровні родичі тих, хто давав наказ розстрілювати Майдан і був у прямій комунікації із главою ФСБ Бортниковим, Сурковим та іншою нечистю

Борислав Береза: Якщо Кудрицький – не дах Тоцького в "Укренерго", то як Тоцький розпочав роботу в "Укренерго" орієнтовно в той же час, що і Кудрицький, і мав картбланш?
Фото: Borislav Bereza / Facebook

Сьогодні, коли країна щодня занурюється в темряву через відключення світла, багато хто дивується: а як так сталося, як настільки точно русня могла вибити не тільки генерацію, а навіть підстанції? А тут, друзі, як у Гоголя – "тому не треба шукати чорта, в кого чорт за спиною". Не варто дивуватися обізнаності русні, якщо в "Укренерго" сидять фунти Клюєвих з Азаровим і кровні родичі тих, хто давав наказ розстрілювати Майдан і був у прямій комунікації із главою ФСБ Бортниковим, Сурковим та іншою нечистю.
 
Безпекою "Укренерго" займався син генерала, який втопив у крові Майдан.
 
Утім, про все по порядку. Мене вкурвила новина про затримання ексначальника департаменту безпеки "Укренерго" в ході спільних дій СБУ, НАБУ та САП. Чиновнику висунули підозру в тому, що на початку війни він добряче, на 10 млн грн "прикурив" на закупці бронежилетів. Зрозуміло, що начальник департаменту в держструктурі, тим більш такій, як "Укренерго", ніяк не самостійна фігура, а лише подовжувач рук керівника. Так само, як і в Генпрокуратурі чи ДБР. У даному випадку – голови правління НЕК Кудрицького, у прямому підпорядкуванні якого начальник безпеки і перебував. Для мене ті, хто краде на зброї чи спорядженні, – окремий клас істот.
 
Але, на мій подив, побачив кампанію з відбілювання крадіїв. Мовляв, купили броніки за ціною, яка тоді була, бо початок війни, паніка тощо. А дії НАБУ та СБУ – така провокація проти найвеличнішого енергетичного лідера сучасності Кудрицького. І наводять приклад, що "Центренерго" купувало ще дорожче. Вважаю, що це якраз привід звернути увагу на той самий злочин у "Центренерго", а не виправдовувати когось.Тому що так можна і яйця по 17 грн виправдати, якщо трапиться нагода.
 
Тож свідомо нічого не писав на цю тему, а вирішив розібратися: полистав реєстри, архівні публікації, поговорив із правоохоронцями, людьми з різних структур, і склалася вкрай цікава картина.
 
Отже, арештований НАБУ та СБУ ексголова безпеки "Укренерго" – Сергій Тоцький. Це колишній співробітник СБУ, син експершого заступника голови СБУ і керівника Антитерористичного центру СБУ генерал-майора Володимира Володимировича Тоцького. Правої руки сумнозвісного Якименка, який під час Майдану виконував прямі вказівки глави ФСБ Бортникова, зустрічав делегацію російських особистів під керівництвом Золотова, які приїздили керувати на місці, втік у Росію, а вже під час повномасштабної війни організовував катівні на окупованих українських землях.

Тоцький-старший був одним з головних організаторів штурмів Майдану. Згідно з показами генерала Москаля, саме Тоцький був керівником штабу та "робочої групи", які готували, зокрема, плани "Хвиля" і "Бумеранг", завданням яких було штурмувати Будинок профспілок, очистити Майдан і знешкодити "екстремістські елементи", якими тоді силовики називали учасників Революції гідності. І саме Тоцький керував штурмами позицій протестувальників, зокрема, під час операції "Бумеранг" з розгону Майдану в лютому 2014 року.

Тоцький-старший втік у Росію у 2014 році, у 2015 році був оголошений у розшук за статтею "державна зрада". СБУ "поховала" його ще у 2016 році, опублікувавши знущальний "некролог" в одній із кримських газет. Гадаю, що Тоцький-старший був завербований росіянами ще під час своєї роботи на посту начальника Головного управління СБУ в Криму у 2010–2013 роках, звідки він був підтягнутий Якименком до Києва, саме щоб придушувати Майдан у статусі свого першого заступника і голови Антитерористичного центру. Наразі він серед головних підозрюваних у найбільшій справі Майдану, яку ДБР передало до суду, із 2021 року – під санкціями РНБО.

Син саме такої людини із 2017 року забезпечує безпеку "Укренерго". І, власне, це частина відповіді, чому ж безпека енергооб’єктів у нас така дірява. Але попередник пана Кудрицького – Всеволод Ковальчук – казав, що син за батька не відповідає (десь ми вже це чули). Аргумент сміховинний у даному випадку, але менше з тим. До речі, у нас не один він з таким бекграундом. Наприклад, брат Михайла Подоляка, який нещодавно помер у РФ, не лише був нагороджений медаллю за СВО, а ще й виявився близьким до Центру підготовки фахівців ГРУ (Головного розвідувального управління). А у прокурора Олега Гладких – батько не лише колишній нардеп Василь Гладких, але ще й очолює російську РЖД. Дивно, що ми з такими родичами офіційних осіб ще тримаємося. Хоча це є всього лише припущенням...

Син за батька не відповідає, а відповідає тільки за бізнес Клюєвих?

Тож зупинімося на синові. У відкритому доступі – майже нічого. Джерела у правоохоронних органах кажуть про те, що починав Сергій Тоцький оперативником у Олега Кулініча в Головному управлінні контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ. Так, у того самого Кулініча, друга і підлеглого того самого Деркача. І разом із Тоцьким-молодшим у Кулініча працював такий собі Сергій Жеребко. Родич Клюєва, якого останній після приходу донецьких до влади зробив генерал-майором і керівником служби секретаря РНБО.

І ось тепер – найцікавіше. Як син, який не відповідав за батька, став відповідати за енергетичний бізнес Клюєвих. У 2017 році зовсім невипадково Тоцький зайшов саме в "Укренерго". Дружина Тоцького володіла корпоративними правами і земельними ділянками, які до 2016 року входили до сфери бізнес-інтересів братів Клюєвих. На земельних ділянках, які належали дружині Тоцького (або насправді Клюєвим), Тоцький (або насправді Клюєви) завершували будівництво сонячної електростанції та отримували оплату за "зеленим" тарифом. Інформація про ТОВ і відповідні земельні ділянки у повідомленнях ЗМІ підтверджуються даними з декларацій Тоцького та реєстрів компаній.

Отже, згідно з деклараціями Сергія Тоцького і даними державних реєстрів, Віталія Тоцька у 2017 році набула право власності на частку (по 34% в кожній) в ТОВ "Ред Форест" і "Ред Інвест" (теперішня назва ТОВ "Інвест-парк Білолісся"). У 2019 році продала свої частки в цих ТОВ за 600 000 грн.

До 2017 року власником ТОВ "Ред Форест" і "Ред Інвест" була кіпрська офшорна компанія Milidenio Holdings LTD. Ця офшорка володіла частками у численних українських ТОВ, які володіли чи управляли проєктами СЕС у різних регіонах України. Також в журналістських розслідуваннях було встановлено звʼязок Milidenio Holdings із Сергієм Клюєвим. Про це, зокрема, писали "Наші гроші" із посиланням на бази Pep.org.UA Центру протидії корупції і "Радіо Свобода".

"Ред Форест" і СЕС "Ред Інвест" – діючі сонячні електростанції в селі Білолісся Татарбунарського району Одеської області. На момент продажу Тоцькою часток ці ТОВ уже оформили технічну документацію на проєкти СЕС і подали заявки на отримання ліцензій до НКРЕКП. 2019-го і на початку 2020 року ці ТОВ отримали відповідні ліцензії та встановлений "зелений" тариф.

Одним з нових власників ТОВ у 2019 році, на чию користь Тоцька продала свої частки, був Качанов Юрій Олександрович, колишній співробітник СБУ в Донецькій області. І тут теж ми натикаємося на нікчемність максими "син за батька не відповідає", нехай і опосередковано, бо саме представником донецького "вугільного" силового клану джерела в "органах" називають... Тоцького-старшого.

І спіноф цієї історії – Микіла Янович Азіров. Згідно із розслідуванням "Наших грошей", у 2015 році компанія, яка входила до сфери його впливу, у судовому порядку стягнула з "Укренерго" 55 млн грн за договором виконання робіт по проєкту приєднання об’єкта альтернативної енергетики до загальної енергомережі. Пізніше інша компанія, яка була субпідрядником компанії Азарова, також через суд стягнула з "Укренерго" ще понад 55 млн грн, оскільки отримала права вимоги на борг "Укренерго" компанії Азарова. Деталі справи також описані в іншому розслідуванні проєкту "Наші гроші" 2022 року. Згадую про це, бо земельні ділянки, на яких знаходяться станції – так, були в оренді у "товок" дружини Тоцького.

Ну і насамкінець. У мережі оприлюднювали копії документів, які підтверджують факт отримання Тоцьким громадянства РФ. Перевірити чи спростувати достовірність цієї інформації не є можливим. Це мають встановити правоохоронці.

А тепер висновки.

  1. Якщо Кудрицький – не дах Тоцького в "Укренерго", то як Тоцький розпочав роботу в "Укренерго" орієнтовно в той же час, що і Кудрицький, і мав картбланш? Останній знав про підлеглого достеменно все, але не звільнив його і не звернувся до правоохоронців. Чи це все збіг обставин?
  2. Із початком повномасштабного вторгнення, попри вірогідну наявність у Тоцького громадянства РФ, Кудрицький не усунув Тоцького від посади, яка передбачає доступ до секретної та чутливої інформації, натомість дозволив йому займатися питаннями організації закупівель засобів захисту для потреб працівників компанії. Те, що до початку війни тягнуло на халатність та економічні злочини, після 24 лютого 2022 року перетворилося на створення загрози для державної безпеки. І це питання не лише по Тоцькому.
  3. Звільнення Тоцького відбулося вже після відкриття кримінальних проваджень за фактом можливих зловживань – "за згодою сторін", що в цих умовах виглядає як приховування злочину і своєї причетності до Тоцького.

І все це підштовхує до одного запитання: керівник не знав всього цього про свого підлеглого чи йому так було зручно? Відповіді нехай дадуть структури, які за це зарплатню отримують.

Джерело: Borislav Bereza / Facebook