Не брешіть собі. Ані нинішній режим санкцій, ані обсяг військових видатків не примушують РФ до миру

Кілька цікавих, але сумних цифр про економіку РФ (спеціально для псевдоекспертів, що по кілька разів на день ховають економіку Рашки).

Плановий розмір доходів бюджету РФ – 35,1 трлн руб.

Завдяки переорієнтації продажів нафти на Китай та Індію (60% морських поставок із РФ) і тіньовому флоту за вісім місяців 2024 року профіцит рахунку поточних операцій склав $40,5 млрд (проти $29 млрд за аналогічний період минулого року), зовнішньоторговельний профіцит по товарах склав $86,4 млрд (проти $74,7 млрд минулого року).

При цьому, за розрахунками німецьких експертів, у РФ у першій половині 2024 року на військові витрати було спрямовано 5,3 трлн руб., або $57 млрд (на 36% більше, ніж минулого), але одні тільки нафтогазові доходи російського бюджету мають скласти по року 11 трлн руб., що повністю покриває витрати на війну. Проблеми у РФ із фінансуванням військових видатків почнуться, коли нафта впаде до $40 за барель, а не $75, як вона коштує зараз. Із позицій сьогодення й існування ОПЕК падіння у два рази, ще й на тривалому горизонті, є малоймовірним сценарієм...

У порівнянні – всі наші податки є недостатніми для фінансування військових видатків. Бо порядок цифр у бюджетному "чеку на війну" є більш-менш схожим, а розмір економіки відрізняється на порядок.

Головне ніколи не брехати собі: вочевидь, ані нинішній режим санкцій, ані обсяг військових видатків не примушують РФ до миру.

Ми продовжуємо віддавати найцінніше, що в нас є, – життя наших захисників, щоб підтримувати спротив російській агресії. З боку партнерів потрібні набагато, ще раз підкреслю, набагато більші кроки й у частині санкцій, і в частині постачань військової техніки і зброї, і в частині гарантій безпеки, щоб змусити РФ дивитися на продовження агресії в Україні як на безперспективну історію, принаймні на певний значний період часу.

Джерело: Данило Гетманцев / Telegram