Коломойському не треба володіти "ПриватБанком", але важливо його контролювати. Така схема обернеться дефолтом, тому що не до вподоби МВФ, ЄС і США

Фото: Sergey Fursa / Facebook

Із "ПриватБанком" бізнесмен Ігор Коломойський хоче повторити історію успіху "Укрнафти", коли власником була держава, а він керував компанією, зазначив інвестбанкір Сергій Фурса.

Нова ідея від Коломойського, як кинути українських платників податків.

Загалом, Ігор Валерійович придумав, нарешті, як йому хочеться розгорнути історію з "ПриватБанком". Або придумав давно, але тільки зараз озвучив. А ідея проста, як кут будинку. Коломойський водночас хоче і забрати банк, і щоб гроші платників податків там залишилися. І його можна зрозуміти. 156 млрд грн нікому не завадять. І він хоче, щоб після того, як суд визнає незаконною націоналізацію і оцінить непоправну шкоду його здоров'ю від цього рішення ($2 млрд), увійти в капітал банку на ті самі $2 млрд. Стати міноритарним акціонером, наприклад, на 30%.

Хоче Ігор Валерійович із "ПриватБанком" повторити історію успіху "Укрнафти". Коли власник – держава, а керує компанією Ігор Валерійович, вирішуючи, кому тут вершки, а кому корінці. Дуже прибуткова схема, доведено мільярдами доларів, які пішли з "Укрнафти" на рахунки невідомих компаній. Треба лише поставити свій менеджмент у державний банк і продовжити звичайний бізнес. Кредитувати свої компанії. І здається, ні в кого немає сумнівів, що за президента Зеленського і глави його адміністрації Богдана після парламентських виборів, де "Слуга народу" стане основною партією і сформує уряд, у нього вийде призначити свій менеджмент. Цікаво, до речі, кого Зеленський призначить до наглядової ради "ПриватБанку". Там якраз є зараз одна вакансія порожня, представника президента.

Усе геніальне просте. Олігарху типу Коломойського не треба володіти чимось. Йому важливо контролювати. І сидіти на грошовому потоці. Він це робив завжди і хоче продовжувати це робити. Тим паче, коли тепер у нього може бути ще і 156 млрд грн платників податків. Можна стільки всього накредитувати, мамо не журися. Ба більше, до того часу розморозять активи, адже менеджмент Ігоря Валерійовича не буде судитися з невинувато постраждалим Ігорем Валерійовичем у Лондоні. Й у Штатах не буде, де нещодавно "ПриватБанк" почав переслідування олігарха.

Кінець епохи бідності. Єдине "але" – це позиція кредиторів. Така схема їм точно не буде до вподоби. Ні МВФ, ні Світовому банку, ні ЄС і США. І поки в них є вплив, таку феєричну схему Коломойському буде реалізувати важко. Бо вона обернеться дефолтом, і не дуже контрольованим. А продати населенню ідею, що дефолт – це добре, навряд чи вийде. Якщо тільки не знайти інше джерело грошей. У Росії.

Складність для Коломойського в тому, що зараз це неможливо. Але якщо укласти швиденько мир і знову почати дружити, чому б і ні. А для цього треба якомога швидше провести референдум, запитати думку народу. Який завжди відповість правильно, особливо на запитання "стріляти чи не стріляти". Звичайно, народ, як і кожна нормальна людина, скаже "не стріляти". А потім мир за планом Медведчука – Путіна, кінець санкцій для Росії і можливість одержувати дружні кредити. Ідеальний план.

Джерело: Sergey Fursa / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора