Путін може піти ва-банк. Оголошення воєнного стану і блокування YouTube можуть виявитися зривом у справжнє божевілля

Фото: Дмитрий Гудков / Facebook

Те, що пристаркуватому диктатору за сімома міцними бункерними стінами начхати на ціну розв'язаної ним із власної примхи війни, не новина. Ось тільки ситуація в Курській області може стати чинником, який повністю змінює гру.

Поки всі обговорювали лінію розмежування в потенційних мирних угодах, прорвало там, де не чекали. Втрату своїх територій (а не окупованих) видати за перемогу набагато складніше. Окрім того, називати все це далі СВО або провокацією довго неможливо. І російський режим має або швидко повернути контроль над Курською областю, або оголосити воєнний стан із мобілізацією і закриттям кордонів, які з нього випливають. Якщо в голові Путіна були плани щодо мобілізації, то зараз для цього ідеальні умови.

На тлі безпрецедентного прориву ЗСУ в Росії остаточно вирубили YouTube. Зрозуміло, що свободу інформації для росіян Путін вважає великою загрозою. Але YouTube – це вже не похоронки, які щільно летять у Бурятію й Тиву, це рівномірний ляпас для всіх 140 млн. Зокрема матусь, які відкривали сайт заради відеорецептів пирогів і дитячих мультиків. Багато хто з них поки ще лояльні до Путіна. Тоді як "розгніваним містянам" від цього ані гаряче, ані холодно – вони давно опанували VPN.

Але спецслужбам, які прошляпили, по суті, відкриття нового фронту, потрібен реванш. Адже і простіше, і безпечніше "воювати" силами Роскомнагляду із провайдерами і власним населенням, ніж із реальним озброєним противником.

Коротше, у спробі законсервувати надовго владу себе, своїх друзів та їхніх діточок у Росії зразка сорокінських антиутопій Путін може піти ва-банк і діяти ірраціонально. Оголошення воєнного стану і блокування YouTube можуть виявитися зривом у справжнє божевілля.

Джерело: Дмитрий Гудков / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора