У РФ і окупованому Криму масово скаржаться на збій у YouTube

Роспропаганда повідомляла, що YouTube у РФ можуть заблокувати у вересні
Фото: depositphotos.com

8 серпня користувачі у країні-агресорі РФ і в окупованому Криму масово скаржаться на зупинення роботи відеохостингу YouTube. Про це свідчать дані сервісів "Детектор сбоев" і "Сбой.ру".

Проблеми є в роботі як сайта, так і мобільного застосунку. Пропагандисти "РИА Новости" наголосили, що в РФ під час спроби переходу на сайт з'являється повідомлення про відсутність з'єднання.

Як зазначило видання The Moscow Times, скарги надійшли, зокрема, від жителів Москви, Санкт-Петербурга, Нижнього Новгорода, Єкатеринбурга, Уфи, Саратова, Самари, Краснодара, окупованого Криму й низки інших регіонів. Масовий потік скарг почався вранці, до 16.00 за київським часом їхня кількість перевищила 10 тис., найбільше – з Москви й Петербурга, вказано на сайті "Сбой.ру".

Контекст:

2022 року, після початку повномасштабної війни проти України, у Росії ввели воєнну цензуру. У країні заборонили низку російських та іноземних ЗМІ, а також заблокували доступ до соцмереж Twitter, Facebook та Instagram.

Російські ЗМІ писали, що ще в березні 2022 року в Росії розглядали можливість блокування YouTube, але цього не сталося. Того самого місяця відеохостинг вирішив припинити монетизацію для свого російського сегмента.

12 липня 2024 року пропагандистське видання "Газета.ру", посилаючись на джерело, наближене до нелегітимного президента РФ Володимира Путіна, повідомило, що у вересні РФ можуть почати блокувати YouTube. Менш ніж за місяць, 7 серпня, видання "Медуза" поінформувало, посилаючись на джерело на телекомунікаційному ринку, що у країні-агресорі вже почали уповільнювати швидкість відтворення відео на платформі.

За інформацією Reuters станом на червень 2023 року, щомісячна аудиторія YouTube у РФ – 90 млн користувачів.