СБУ та ГУР на голову випередили ЗСУ. Ми маємо пишатися, що Україна виграє зараз у РФ битви дронів – удари по тилу й на морі

Фото: Ihor Lutsenko / Facebook

Як зробити Сили безпілотних систем ефективними, або Чому спецслужби на голову випередили ЗСУ у війні нового покоління?

Я часто намагаюся звертати увагу українського народу на той важливий факт, що СБУ й ГУР нині випереджають за своєю ефективністю ЗСУ у двох важливих жанрах воєнних дій. Ми маємо пишатися тим, що наша держава виграє зараз в агресора дві битви дронів – удари по тилу й удари на морі.

Я щасливий тим, що мій новорічний прогноз, що "війну шахедів" ми зможемо вигравати цьогоріч, справджується.

Але мені дуже образливо, що ЗСУ відстають. Чому так склалося?

Вбачаю, за великим рахунком, один фактор. Це вміння працювати з творцями озброєнь.

По-перше, це гроші. ГУР і СБУ мають більшу політичну вагу в системі держави. Оскільки це структури, котрі активно працюють із цивільними (особливо СБУ), то вони мають можливості заохотити дружніх бізнесменів спонсорувати розробки й виробництво чогось нового.

Звернімо увагу, що держбюджет практично ніяк тут не допомагає, держава просто вилучає гроші у громадян і сидить на них, використовуючи дуже неефективно.

По-друге, з тих самих причин вони можуть вирішувати адміністративні проблеми: пробити дозволи на випробування, завезти в країну необхідне обладнання, організувати виробництво озброєння, порішати з допуском до експлуатації тощо. "Відмазати" від мобілізації в окопи інженерів, що має колосальну важливість.

І тут знову звернімо увагу, що держава загалом діє у протилежний спосіб – нищить виробництво, робить з інженерів стрільців і водіїв, забороняє випробувальні польоти приватних фірм, шантажує на митниці тощо.

Словом, спецслужби можуть дати "дах" і кошти.

А ЗСУ в цей час тонуть, а інколи й самі себе топлять у паперах. Винятки, як на мене, радше підтверджують правила. Звісно, не всюди у спецслужбах усе чудово, але я кажу про загальну статистику.

ЗСУ як чисельніша, але при цьому забюрократизована структура, програє конкуренцію за засоби ураження. Розвідувальна інформація – теж важливий фактор, але її, вважаю, вистачає всім для ефективної роботи. А от за гарними дронами великі черги, і перші місця в них, як правило, не у Збройних сил.

Оце все слід врахувати під час побудови нових Сил безпілотних систем. Сили потребують гнучкого й автономного бюджету. З тими підходами, котрі є в Мінцифри, а не в Міноборони.

Джерело: Ihor Lutsenko / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора