Байден уперше вказав, що загибель українських воїнів є приводом для втручання США. Що більше окупантів ліквідуємо – то більше допомоги отримаємо від НАТО

Фото: Юрій Бутусов / Facebook

Байден: Якщо російські війська перетнуть кордон і вбиватимуть українських бійців, США підтримають Україну й розірвуть відносини з Росією так, як не бувало навіть у роки холодної війни.

США серйозно посилюють підтримку України у війні. Президент США Байден провів пресконференцію, присвячену першому року перебування на посаді.

Що сказав і не сказав Байден про агресію Росії проти України?

1. Байден заявив, що в разі широкомасштабного вторгнення в Україну США заборонять будь-які операції в доларах, світовій резервній валюті, пов'язані з Росією: anything that involves dollar denominations. Такої заборони не було навіть під час холодної війни 40–90-х, коли СРСР протистояв Заходу. Це означатиме повний вихід усіх великих західних інвесторів із усіх видів бізнесу з Росією.

2. Байдена просто запитали, що має статися, щоб він наказав застосувати ці санкції й надати Україні допомогу. Він відповів, що лінією ухвалення рішень будуть "російські війська, які перетинають кордон і вбивають українських бійців".

3. Байден заявив, що у війні загине багато росіян: "Ціна просування в Україну з огляду на фізичні втрати життів для росіян – згодом вони будуть здатні домогтися переваги, – але це буде дорого... Це не буде легка прогулянка для Росії. У військовому відношенні вони мають перевагу. І що стосується України, вони заплатять високу ціну негайно, у короткостроковій, середньостроковій та довгостроковій перспективі".

4. Резюме виступу Байдена прямо озвучила в офіційній заяві прессекретарка Білого дому Джен Псакі: "Президент Байден чітко дав зрозуміти президентові Росії: якщо якісь російські збройні сили перейдуть кордон України, це буде відновленням вторгнення і на це буде швидка, жорстка і єдина відповідь із боку Сполучених Штатів та наших союзників...".

Які висновки треба зробити?

1. Мета Байдена: змусити Путіна сісти за стіл переговорів щодо питання звільнення Донбасу та позначити готовність США значно серйозніше втрутитися у війну на боці України, якщо Путін намагатиметься впливати на переговори воєнною загрозою.

2. Байден уперше вказав, що загибель українських воїнів – це привід для втручання США. І тепер президент США має давати оцінку в разі загибелі українців від рук російських окупантів на Донбасі, там, де кордони України давно порушено. Отже, якщо Путін не погодиться на переговори, США ще активніше підтримають будь-які бойові дії на Донбасі щодо захисту суверенітету України.

3. Погрози Росії не є приводом для "втоми від України". Навпаки, Україна як головний фронт опору російському імперіалізму здобуває нові можливості для прискорення інтеграції на Захід. Ворожа Росія створює для Заходу зобов'язання щодо підтримки України, і Україна може стати вигідним майданчиком розвитку для політики та бізнесу у Східній Європі.

4. Що ефективніше боротиметься Україна на Донбасі і що більше українці ліквідовуватимуть російських окупантів у межах Мінських угод, то більшою буде допомога Україні від структур НАТО. Ліквідація російських окупантів є тим засобом тиску, який зможе зробити дипломатію дієвою. Україна має перетворити війну на Донбасі на виснаження, а Захід і далі стримуватиме Росію.

5. Не думаю, що тиск США змусить Путіна звільнити Донбас та Крим. Але цей тиск у комплексі з посиленням держави в Україні, посиленням оборони, із завданням постійних втрат російським окупантам на Донбасі, у Криму та Придністров'ї змусить наступника Путіна шукати шляхи виходу із цих численних воєн та конфліктів. Ми повинні підготуватися до того часу, коли Путіна буде усунено від влади, і тоді ми візьмемо своє.

Джерело: Юрій Бутусов / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора