Якби ми втратили 100 тис. військових, то поранених було б понад 400 тис. А це набагато більше, ніж Україна взагалі розгорнула у бойовому складі

Фото: Юрій Бутусов / Facebook

Шановна пані Урсула фон дер Ляєн, звичайно, обмовилася в оцінці безповоротних втрат українських військових. Але вона права в головному – втрати українського народу жахливо високі, і тому ми потребуємо ще більшої підтримки демократичних країн, і ми самі маємо планувати свої дії так, щоб скорочувати втрати.

По-перше, у своїй промові фон дер Ляєн дослівно сказала, що Україна втратила понад 100 тис. офіцерів. Звичайно, це неможливо.

По-друге, якби безповоротні втрати загиблими були б дійсно 100 тис. військових загалом, то санітарані втрати – тобто поранені, мали б бути як мінімум утричі більші, тобто понад 400 тис. Це штатна чисельність приблизно 100 бригад. Тобто значно більше, ніж Україна взагалі розгорнула у бойовому складі. Тому такі цифри не відповідають взагалі реальному стану.

По-третє, джерела таких цифр зрозумілі. Цифри відповідають оцінці, яку озвучив голова Об'єднаного комітету начальників штабів Марк Міллі 10 листопада, котрий заявив, що військові РФ і України зазнали однакових втрат на рівні приблизно 100 тис. з кожної сторони. Така цифра у 100 тис. загальних втрат, думаю, може бути близькою до реальності, адже ми знаємо, наскільки точну інформацію мають США про хід війни. А цифра щодо загибелі мирних мешканців дана з урахуванням оцінок ООН, які визначають втрати цивільних загиблими й пораненими у 17 тис. осіб. Тож і тут джерело відоме.

Для нас важливо бачити головне – пані фон дер Ляєн робить усе можливе, щоб допомогти Україні.

І нам потрібна комплексна стратегія, яким чином ми можемо скоротити втрати у війні.

У нас багато говорять, що людей треба берегти, але як їх берегти на війні, яка є суцільною небезпекою?

А це має бути те, що залежить від нас самих. Управління, просування командирів-лідерів, сержантів та офіцерів, нова якісна інтенсивна підготовка, відновлення резервів, нова тактика, нова організація бойового застосування, нова організаційно-штатна структура, нові принципи організації ротації та відновлення боєздатності, розвідка й аналіз дій противника, які миттєво видають на кожен КСП, вдосконалення застосування та оснащення тактичної медицини, післяопераційний аналіз дій українських військ для самокритики та самовдосконалення.

Берегти людей на війні – означає робити сили оборони більш боєздатними, ніж противник. Щоб перемагати за рахунок якості, бо снарядів у нас більше, ніж у противника, ще тривалий час не буде.

Берегти людей – це не значить заховати їх від ризиків, це значить робити їх краще керованими, організованими, підготовленими і тактично вправнішими, ніж ворог.

Джерело: Юрій Бутусов / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора