НБУ щосили "друкує" свіжі гривні. Але це зовсім не "зрада". На них у золотовалютні резерви купують долари, що припливають в Україну

Фото: Тарас Козак / Facebook

За тиждень долар в Україні втратив ще приблизно 2% від своєї вартості, зазначив фінансист Тарас Козак.

Поки ви відпочиваєте, Мінфін та Нацбанк працюють у поті чола. І мають хороші результати!

Міністерство фінансів України нині залучило до держбюджету понад 17,2 млрд грн через продаж гривневих  облігацій внутрішньої державної позики.

Три особливості:

  • 10,9 млрд грн ОВДП погашатимуться аж у 2025 році;
  • позики цього разу обійшлися ще дешевше, ніж раніше. Дохідності за всіма серіями ОВДП знизилися нижче 17% річних. На 5,5-річні папери – усього 15,5% річних;
  • Мінфін залучив із початку року 76,5% позик від передбачених бюджетом. Ніяка це не піраміда. Дефіцит держбюджету під контролем МВФ.

Національний банк України з усіх сил "друкує" свіжі гривні. По кілька мільярдів щотижня. Але це зовсім не "зрада", як хтось міг подумати. На свіжонадруковані гривні НБУ купляє у свої золотовалютні резерви долари, які припливають в Україну для купівлі тих же ОВДП. Думаю, що левова частка 5,5-річних ОВДП куплені іноземцями. Тобто знову кілька сотень мільйонів доларів заходять в Україну!

Мій оптимістичний прогноз минулого тижня про можливе падіння курсу долара до 20 грн/$ наробив багато шуму. Газети і сайти передруковували той пост із Facebook, а різні жартівники змагалися в дотепності, як мене більш образливо назвати.

Тим не менше, за тиждень долар в Україні втратив ще біля 2% своєї вартості. І в роздрібі, і на міжбанку наразі курс долара близько 25 грн/$.

А який буде долар, коли в Україні буде:

  • верховенство права;
  • чесна приватизація;
  • вільний ринок землі сільськогосподарського призначення?

Не впевнений, що відмітка 20 грн/$ утримається.

Джерело: Тарас Козак / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора