Ізраїль на драбині ескалації стоїть на другій сходинці із шести, ризикує повторити долю середньовічного королівства хрестоносців

Фото: Алексей Кущ / Facebook

Ізраїль стоїть на порозі системної кризи.

Уже дев'ять місяців досить потужна ізраїльська армія проводить операцію проти крихітної за своїм потенціалом Гази. А попереду – серйозніші випробування.

Ще торік я сформулював приблизно таку драбину ескалації на Близькому Сході:

  1. Сектор Гази.
  2. Хусити.
  3. Ліван і "Хезболла".
  4. Іранські проксі в Сирії та Іраку.
  5. Іран.
  6. Шиїтсько-мусульманський антиізраїльський синтез.

Ізраїль зараз перебуває в точці 2 і планує перейти у точку 3.

Загроза системної кризи може початися в точці 5.

А в точці 6 виникає вже реальна екзистенційна небезпека існуванню, точка історичної сингулярності.

Тому що в точці 6 арабські країни вирішуватимуть, що їм робити: підтримати Ізраїль проти Ірану, допустивши поразку останнього й різке посилення в регіоні ізраїльського домінування у стилі царства царя Давида. Або підтримати Іран і розділити з ним, як з одновірним чужинцем, спадщину Авраама.

Ситуацію посилює ослаблений імунний стан Ізраїлю: криза Алії (репатріації), виїзд за кордон приблизно 5% населення (і цей процес триває), проблеми в економіці, відтік капіталу, зниження інвестицій, внутрішні суперечності й навіть екологічна криза. Додамо сюди і кризу геополітичного позиціонування (втрата частини міжнародної підтримки, особливо серед країн Глобального Півдня).

У цьому контексті Ізраїль ризикує повторити долю середньовічного королівства хрестоносців, яке трималося на динаміці підтримки з боку римських пап, роль яких зараз відіграють стосовно Ізраїлю США.

Але вихід є – це створення Семітського регіонального кластера на базі Ізраїлю, Йорданії й арабських країн Перської затоки.

Розширення угод Авраама в бік кластерної інтеграції й нового регіонального розміщення продуктивних сил: ізраїльські технології плюс природні ресурси й інвестиції арабських країн. Поєднання економічного, ресурсного та людського регіонального потенціалів.

Спільний ринок товарів і послуг, вільний трансфер технологій та інвестицій, тобто вільний рух товарів, послуг, інвестицій і робочої сили, безвіз. Інтеграція ісламського банкінгу в ізраїльську фінансову систему, допуск арабських компаній до ізраїльської екосистеми стартапів та інновацій, до речі, до однієї з найкращих у світі.

Простими словами, вживлення, врощування в навколишню антропосферу і геополітичний ландшафт, припинення ролі фронтиру, спільне управління "спадщиною Авраама", а не її постійний поділ.

Звісно, в Ізраїлі можуть заперечити, що з "арабами не можна домовлятися". Але навіть історія хрестових походів свідчить, що це не так.

Звісно, якщо вивчати історію хрестових походів за роботами Фульхерія Шартрського, то всі "невірні" – лиходії.

А якщо читати спогад одного з найблагородніших воїнів арабського середньовічного світу Усами ібн Мункиза, то ми вже бачимо жадібних і жорстких "франків, яким не можна вірити".

Дивлячись чиї літописи читати.

А вихід – у початковій спільності семітських племен, які, на відміну від інших народів, читають і пишуть справа наліво.

Джерело: Алексей Кущ / Facebook