"Золотий парашут" Кудрицького. 17 млн грн – винагорода звільненому керівнику "Укренерго"

Фото: dsnews.ua

"Золотий парашут" Кудрицького.

17 млн грн – "винагорода" звільненому керівнику "Укренерго" Кудрицькому.

Такі дані можна знайти у звіті правління НЕК "Укренерго", який було опубліковано на сайті компанії:

"Фактично отримана головою правління НЕК "Укренерго" Кудрицьким В.Д. заробітна плата становила 17 271 429,51 грн (ця сума включає: компенсацію за невикористані дні відпустки – 2 204 326,90 грн, вихідну компенсацію при звільненні – 3 867 973,64 грн, погашення компанією заборгованості з виплати премій за 2021–2023 роки – 11 137 014 грн)".

Цікава, до речі, тактика: під час твоєї роботи тобі нараховують премію, але не виплачують її.

Здавалося б, чому?

Як версія: аби не наражатися на критику щодо захмарних премій під час війни, яка може стати поштовхом до звільнення. Знайти нараховані преміальні може лише аудит, але хто буде копирсатися у великих файлах формату pdf. Зате у відомості з виплат усе добре, точніше, "скромно".

І лише після звільнення цей "золотий парашут" розкривається на повну, але вже нічого не вдієш, і вся критика до... (ну, ви зрозуміли).

При цьому вказані виплати здійснюються функціонеру державної компанії під час війни, якого було звільнено "не за власним бажанням".

І за каденції якого очолювана ним державна компанія "вляпалася" в історію зі втратою сотень мільйонів гривень гарантійного депозиту відомого енерготрейдера нібито через помилку "стрілочника".

Окрім того, слід згадати й будівництво захисних споруд над енергетичною інфраструктурою "Укренерго", які на практиці захищають лише від дронів і уламків. А захист від ракет – раптово під час обстрілів виявилося, що "то є неможливо".

Чи історія із закупівлею бронежилетів весною 2022 року, коли "Укренерго" купило їх, за версією слідства, значно дорожче, чим було завдано шкоди на мільйони гривень.

Незважаючи на всі складнощі із фінансами у країні, звільненому функціонеру державної компанії сума в 17 млн грн "капає на картку" за одну мить.

Узагалі тилові зарплати керівників державних компаній певним чином знецінюють зарплати військових. Бо вже не працює принцип "за все потрібно платити, а за гарних менеджерів платити багато". Вказана сентенція має ще якісь шанси на існування в мирний час: ну дійсно, кожен робить, що хоче, й отримує відповідно до ринкової капіталізації.

Звісно, іноді відбуваються й "фіаско ринку", як із зарплатою й винагородою Коболєва, та то вже нюанси.

Але під час війни цей принцип точно не має під собою жодних підстав: бо як оцінити у грошах ризик життям на фронті? Чому людина в окопі має отримувати менше, ніж людина в кабінеті? Якщо суспільство мобілізовується, то одні ризикують життям, а інші мають недоотримувати на державних посадах мільйонні премії мирних часів.

Хтось чимось жертвує під час війни, і погодьтеся, що жертва "людей у кабінетах" у вигляді недоотриманих мільйонів була б не найбільшою в країні, де одні втрачають життя, інші – домівки, решта – звичний життєвий уклад.

Чому не сприймати роботу на державних посадах під час війни як "громадянську мобілізацію". З адекватною, але не захмарною зарплатою?

Чому тільки "люди в кабінетах" хочуть жити, як у мирні часи?

Але в цьому випадку ці 17 млн грн, виплачених Кудрицькому, можна розглянути в контексті судових справ, пов'язаних з "Укренерго", банком "Альянс" та енерготрейдером "Юнайтед Енерджі", по справі втраченої "Укренерго" у 2022 році електроенергії на суму понад 0,7 млрд грн.

Електроенергія була отримана "Юнайтед Енерджі" від державної компанії без належного грошового покриття, зокрема, трейдер забрав гарантійний депозит, яким мав забезпечувати таке покриття.

Тож учасникам схеми дуже не хотілося брати відповідальність за це на себе, а тому було витрачено багато зусиль, щоб повісити всіх собак на банк-гарант.

Але далі все пішло трохи не за сценарієм.

ВАКС зобов'язав НАБУ розпочати нове розслідування цієї історії і встановити роль "Укренерго" в цій справі.

У свою чергу банк "Альянс" успішно захищає свої права в судах і почав отримувати позитивні судові рішення, у формулюваннях яких прямо зазвучали обороти "недобросовісність з метою отримання гарантійної виплати".

Тобто роль "Укренерго" й Кудрицького в цих подіях може бути переглянута під час нового розслідування справи та її розгляду в суді.

За таких умов 17 млн грн – це можливе джерело для виплат юристам, піарникам. Звісно, це лише припущення, але, погодьтеся, припущення логічне: ешелонований захист із задіянням медійного та юридичного ресурсу коштує чимало грошей, то чому б не використати на це частину з отриманих від державної компанії 17 млн грн?

Але тоді справа для держави виглядає зовсім кепсько.

Бо звільняючи таких функціонерів, як Кудрицький, держава ще й забезпечує їх потрібним "кешем" у вигляді "премій", завдяки яким можна себе успішно "захистити".

Джерело: Алексей Кущ / Facebook