В Україні тільки приватні інвестори можуть якісно будувати нову енергетичну генерацію – Кудрицький

Володимир Кудрицький: У нас є чітке розуміння, скільки й чого треба побудувати
Фото: epravda.com.ua

Держава має використати унікальний шанс залучення українських і міжнародних інвесторів у будівництво нових енергетичних потужностей, оскільки лише вони здатні забезпечити швидке і якісне зведення нових об’єктів. Про це заявив екскерівник "Укренерго" Володимир Кудрицький в інтерв'ю "Економічній правді".

Він підкреслив, що державні структури не здатні забезпечити належний розвиток енергетики, що й далі загострюватиме проблему дефіциту енергетичних потужностей.

"Потреби енергосистеми рахуються в "Укренерго". І в нас є чітке розуміння, скільки й чого треба побудувати. Це 3 ГВт маневрової потужності на газі або на біомасі, 4 ГВт додаткових сонячних станцій і до 5 ГВт вітру, а також 1 ГВт батарейних систем накопичення енергії", – зазначив Кудрицький.

За його словами, увесь цей обсяг енергетичних потужностей можна побудувати із залученням €10 млрд від українських і міжнародних інвесторів.

"І спосіб побудови цих потужностей, про які я сказав, не полягає в тому, щоб створити новий умовний "Укрпостачдержавенерго". Він полягає в тому, щоб створити умови, щоб це все побудував приватний бізнес", – додав Кудрицький, уточнивши, що за останні півтора року в країні було побудовано лише 60 МВт нових енергетичних потужностей.

Екскерівник "Укренерго" зазначив, що якщо будівництво децентралізованої генерації буде відбуватися централізовано, тобто державою, то за рік ситуація залишиться незмінною – нічого не буде побудовано. Він також акцентував на тому, що проблема з відновленням енергетичних потужностей пов'язана з правильним плануванням і встановленням пріоритетів.

"Якби на початку 2023 року ми прийняли два-три рішення, які врешті-решт регулятор прийняв у 2024 році, то ця децентралізована генерація могла б бути побудована вже", – зазначив Кудрицький.

Він підкреслив, що зараз є унікальний шанс скористатися інтересом інвесторів до української енергетики і фактично створити нову енергетичну систему й відновити енергетичну роль України на європейській арені.

"Треба цим шансом скористатися якнайшвидше", – підсумував Кудрицький.

Контекст:

Борг ДП "Гарантований покупець" перед інвесторами в поновну енергетику сягнув майже 16 млрд грн. Цей борг виник через недоплати з боку компанії "Енергоатом". Ще 28,9 млрд грн боргу перед інвесторами в поновні джерела енергії має "Укренерго" через дефіцитний тариф на передавання електроенергії, що ускладнює повні розрахунки за збільшення частки електроенергії з ПДЕ, писав Oboz.ua.