Усі українські енергетики працюють у пришвидшеному темпі – Центр досліджень енергетики

24 липня Міненерго повідомляло, що один з атомних блоків достроково вивели із планового ремонту
Фото: infoatom.news

Українські енергетики працюють у пришвидшеному темпі й виконують роботи швидше, ніж енергетики в Європі. Про це заявив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко в ефірі "Радіо NV".

"Зараз усі енергетики працюють у дуже пришвидшеному темпі. Скажімо, ті речі, які європейські енергетики роблять за дев'ять місяців, в Україні роблять за п'ять-шість тижнів. Це реальна ситуація. Ремонти, які в Європі виконуються за 10 тижнів, у нас виконуються за півтора", – розповів він.

Харченко додав, що навіть цих темпів ремонту недостатньо для того, щоб відновитися до того етапу, коли можна буде не обмежувати електропостачання споживачів.

"Обмеження будуть, вони зараз продовжаться. Наступні ремонти почнуться найближчим часом, і це теж буде певною мірою відчутно. І лише наприкінці серпня вже стане легше, [буде] більше електрики, менше обмежень", – наголосив він.

Контекст:

Російські окупанти навесні посилили повітряні атаки на енергосистему України. Із травня у країні знову почалися масштабні віялові вимкнення світла.

4 червня в уряді заявили, що Україна втратила понад 9 ГВт потужностей генерації через обстріли РФ.

Державна інспекція з енергетичного нагляду прогнозувала 19 червня, що протягом найближчих півтора місяця ситуація з постачанням електроенергії залишатиметься складною. На полегшення очікують лише в серпні, коли з ремонту виведуть атомні енергоблоки. Якщо не буде нових масованих російських обстрілів об'єктів енергетики України, з осені є шанси уникнути вимкнень світла, обіцяють в "Укренерго".

17 липня один із блоків АЕС під'єднали до енергосистеми раніше від запланованого строку. 24 липня Міненерго повідомляло, що ще один атомний блок достроково вивели із планового ремонту.

Завдяки зусиллям працівників енергетичних компаній України ситуація зі світлом покращується, заявила заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук.