Кабмін України заборонив вимикати світло у прифронтовій зоні

Шмигаль пообіцяв суспільству "покращити алгоритм" вимкнень електроенергії
Фото: Денис Шмигаль Прем‘єр-міністр України / Telegram

Кабмін України розширив перелік об'єктів, яким гарантують пріоритетне електропостачання. Про це повідомив у Telegram 18 липня прем'єр-міністр Денис Шмигаль за підсумками виїзного засідання уряду в Запорізькій області. 

"За результатом комунікації з ОВА уряд сьогодні конкретизував такий список. Окрім об'єктів газо-, тепло-, електро-, водопостачання й водовідведення, лікарень, відключатися від світла не будуть населені пункти й об'єкти у 20-кілометровій зоні від кордону з Росією, Білоруссю та у 20 км прифронтової зони", –  зазначив Шмигаль.

Він також пообіцяв реакцію "на запит суспільства про справедливість у розподілі електроенергії".

"Буде покращено алгоритм, який забезпечить рівномірну черговість і тривалість вимкнень", – анонсував прем'єр.

Контекст:

Російські окупанти навесні посилили повітряні атаки на енергосистему України. Із травня у країні знову почалися масштабні віялові вимкнення світла, влітку вони посилилися

Шмигаль на початку квітня повідомив, що 80% теплової генерації України зруйновано.

4 червня в уряді заявили, що Україна втратила понад 9 ГВт потужностей генерації через обстріли РФ.

У середині липня через аномальну спеку в Україні та Європі споживання електроенергії сягнуло максимуму й суттєво перевищує можливості українських електростанцій для його покриття, повідомила компанія "Укренерго".

Державна інспекція з енергетичного нагляду прогнозувала 19 червня, що протягом найближчих півтора місяця ситуація з постачанням електроенергії залишатиметься складною. Полегшення очікують лише в серпні, коли з ремонту виведуть атомні енергоблоки. Якщо не буде нових масованих російських обстрілів об'єктів енергетики України, з осені є шанси уникнути вимкнень світла, обіцяють в "Укренерго".