Тариф на світло для населення не відповідає ринковій вартості електрики навіть після його підвищення – експерт

Станіслав Ігнатьєв: Усе одно кінцевий споживач сплачує це в одиниці продукції або послуги, які купують
Фото: enerhodzherela.com.ua

Навіть після підвищення тариф на електроенергію для побутових споживачів не відповідає ринковій вартості електрики. Про це заявив в ефірі телеканала "Прямий" голова ради Української асоціації відновлюваної енергетики і генеральний директор Solar Generation Станіслав Ігнатьєв.

"Щодо лібералізації вартості електропостачання, це більш політичне питання, яке пов'язане з тарифом для населення. Ми розуміємо, що наразі той тариф, який для населення був підвищений суттєво, усе одно не відповідає ринковому тарифу", – сказав він.

Ігнатьєв пояснив, що станом на сьогодні гуртова ціна на ринку електроенергії становить приблизно 6,6 грн/кВт-год без ПДВ. А до цієї вартості ще потім додають тарифи на передавання і розподілення електрики, а також ПДВ.

"Тому тут тариф суттєво вищий за тариф для населення. І, на жаль, оскільки бізнес, "Енергоатом" та "Укргідроенерго" покривають різницю, усе одно кінцевий споживач сплачує це в одиниці продукції або послуги, які купують", – підсумував експерт.

Контекст:

Кабінет Міністрів України на засіданні 31 травня 2024 року підвищив тариф на електроенергію для населення до 4,32 грн/кВт-год без диференційованості за рівнем споживання.

30 травня 2023 року уряд України ухвалив рішення про підвищення тарифу на електроенергію для населення до 2,64 грн/кВт-год із 1 червня.

До цього в Україні діяли тарифи на рівні 1,44 грн/кВт-год для домогосподарств, які споживали до 250 кВт-год на місяць, і 1,68 грн/кВт-год, якщо місячний обсяг споживання становив понад 250 кВт-год.