Ексголова "Укренерго" Кудрицький протидіяв НАБУ та САП у справі махінацій під час закупівлі бронежилетів – ЗМІ

Вищий антикорупційний суд 17 липня зобов’язав слідчих НАБУ перевірити причетність Кудрицького до корупційних дій
Фото: censor.net

Екскерівник державного підприємства "Укренерго" Володимир Кудрицький проігнорував прохання прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури допомогти в розслідуванні махінацій одного зі своїх підлеглих під час закупівлі бронежилетів у перші місяці війни. Про це свідчить окрема думка судді Вищого антикорупційного суду від 13 серпня 2024 року. Агентство УНІАН звернуло увагу на документ суду, опублікований 21 серпня.

"Як вбачається з матеріалів апеляційного провадження, 26 червня 2024 року прокурор САП звернувся до голови правління ПрАТ "НЕК "Укренерго" з пропозицією подати у строк до 27 червня 2024 року заяву про залучення в якості потерпілого або ж письмову згоду на визнання потерпілим у кримінальному провадженні №62022100130000251. На час здійснення апеляційного перегляду (13 серпня. – "ГОРДОН") ПрАТ "НЕК "Укренерго" в якості потерпілого не залучено, й із цивільним позовом указане товариство не зверталося", – ідеться в судовому документі.

УНІАН робить висновок, що в такий спосіб Кудрицький не відреагував на прохання прокурора САП допомогти в розслідуванні справи про корупцію його підлеглого.

Контекст:

Служба безпеки України повідомила 26 червня, що спільно з Національним антикорупційним бюро України за матеріалами Державної аудиторської служби викрили на корупції колишнього високопосадовця ПрАТ "НЕК "Укренерго". За даними СБУ, навесні 2022 року він організував закупівлю бронежилетів для співробітників енергокомпанії за штучно завищеною вартістю. Це призвело до бюджетних збитків на суму понад 10 млн грн, стверджує слідство.

4 липня Вищий антикорупційний суд заарештував начальника департаменту безпеки "Укренерго" за підозрою в розтраті державних коштів під час закупівлі бронежилетів. ВАКС зобов’язав НАБУ відкрити кримінальне провадження з метою перевірки ймовірних незаконних дій. Голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький у справі проходить як свідок, це випливає з ухвали ВАКС від 3 липня.

Вищий антикорупційний суд 17 липня зобов’язав слідчих НАБУ перевірити причетність самого Кудрицького до ймовірних корупційних дій у цій справі.

2 вересня наглядова рада "Укренерго" відправила Кудрицького у відставку