Суд зобов'язав ДБР розпочати розслідування щодо ролі Кудрицького в безплатному постачанні електроенергії компанії Коломойського – журналістка

2 вересня наглядова рада "Укренерго" відправила Кудрицького у відставку
Фото: telegraf.com.ua

Шевченківський районний суд Києва зобов'язав слідчого Державного бюро розслідувань (ДБР) внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань інформацію про кримінальне правопорушення й розпочати слідство щодо безплатного постачання 2022 року електроенергії компанії "Юнайтед Енерджі", яка входила у сферу інтересів бізнесмена Ігоря Коломойського. Про це повідомила координаторка юридичного видання "Конфлікти і закони" Оксана Котомкіна.

За словами журналістки, це рішення суд ухвалив 29 серпня 2024 року.

"Суд зобов'язав слідчого ДБР внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального правопорушення, викладені в моїй заяві від 8 липня 2024 року, і розпочати досудове слідство", – зазначила Котомкіна й опублікувала копію рішення.

Фото: k-z.com.ua
Фото: k-z.com.ua

Журналістка заявила, що вважає дії посадових осіб "Укренерго", котрі перебували під керівництвом Володимира Кудрицького, одними з найзухваліших злочинів, які скоїли державні службовці 2022 року.

"Весною 2022 року, одразу після нападу росіян, відбувся, на мою думку, один із найзухваліших злочинів, здійснений державними посадовцями. НЕК "Укренерго" безоплатно відпустила компанії "Юнайтед Енерджі" з орбіти Ігоря Коломойського електроенергії на суму понад 1,4 млрд грн", – підкреслила Котомкіна.

Вона зауважила, що Кудрицький як голова компанії не подав заяви про злочин, що свідчить про відсутність зацікавленості з його боку у всебічному розслідуванні.

"Дивним чином пан Кудрицький не став ані звинуваченим, ані свідком у розслідуванні НАБУ, ними стали його підлеглі", – додала журналістка.

У березні 2024 року Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) завершило розслідування щодо розкрадання 716 млн грн ПрАТ НЕК "Укренерго". У межах цього розслідування повідомили про підозри кількох посадовців, однак Володимир Кудрицький фігурантом справи не був.

Контекст:

11 січня НАБУ повідомило про завдання ПрАТ "НЕК "Укренерго" збитків. За даними слідства, у березні 2022 року державний оператор продав одному з найбільших трейдерів "Юнайтед Енерджі" електричної енергії на суму понад 716 млн грн, попри наявну заборгованість. За версією детективів, "Юнайтед Енерджі" перепродав її реальним учасникам ринку, а кошти вивів.

У справі підозрюваними є четверо осіб: імовірний організатор схеми, голова правління комерційного банку, котрий, як стверджує слідство, був гарантом оплати, а також директор приватної компанії й директор департаменту "Укренерго", який не зупинив продажу.

Того самого дня в "Укренерго" повідомили про "тісну співпрацю з НАБУ в цій справі" й запевнили, що надають слідству всю потрібну інформацію і намагатимуться в суді стягнути з компанії 1,1 млрд грн боргу.

30 серпня на засіданні ставки верховного головнокомандувача вирішили, що голова "Укренерго" має звільнити посаду, але він відмовився писати заяву про звільнення за власним бажанням. Про це повідомляло "Forbes Україна" з посиланням на джерела.

Причина – незавершені захисні конструкції навколо підстанцій "Укренерго", що призвело до перебоїв із постачанням електрики після російського масованого обстрілу 26 серпня.

2 вересня наглядова рада "Укренерго" відправила Кудрицького у відставку