Оцінку діям Кудрицького із захисту підстанцій мають дати правоохоронці – Корольчук

Відповідальний за зруйновані підстанції – безпосередньо голова "Укренерго" Кудрицький (на фото), заявив Юрій Корольчук
Фото: rbc.ua

Діяльність очільника НЕК "Укренерго" Володимира Кудрицького щодо захисту енергетичних об'єктів має стати предметом розслідування правоохоронців стосовно корупції й нецільового використання коштів на тлі тривалих аварійних вимкнень після кожного удару росіян. Про це заявив у своїй колонці для УНІАН експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

"Росія завдала найбільшого за кількістю як ракет, так і дронів удару по енергосистемі України. Головними цілями атаки стали підстанції "Укренерго". Але прем'єр Шмигаль не бачить проблеми й запевняє, що всі ракети й дрони розлетілися на друзки, щойно побачили потужну систему захисту підстанцій імені голови "Укренерго" Кудрицького. От тільки українці бачать проблему. Кількість і тривалість відключень електроенергії становить по 12–16 годин на добу. Якщо усі підстанції були захищені, то чому ремонтні роботи триватимуть щонайменше тиждень?" – написав експерт.

Корольчук закликав прем'єр-міністра звернути увагу на бездіяльність голови "Укренерго", зазначивши, що підтверджень успішної роботи із захисту підстанцій у публічному просторі немає. Він підкреслив, що одним з коренів проблеми є відсутність стандартів таких укриттів, що дає можливість розпорядникам коштів діяти на власний розсуд. Експерт нагадав, що на захист об'єктів критичної інфраструктури України було виділено €1,5 млрд від західних партнерів, з яких 66% (понад €1 млрд) пішло на ремонт (42%) і будівництво захисних споруд (24%).

"У гривнях це 43 млрд. Нехай із цієї суми саме на "будівництво Кудрицького" пішло 16 млрд грн. Досі невідомо, на що пішли вже отримані "Укренерго" 16 млрд грн. І скільки з них було традиційно "освоєно" в corruption-style, який критикують міжнародні партнери. Але сумний результат "захисту" Кудрицького українці вже побачили. Світла стало ще менше", – підкреслив Корольчук.

Він закликав правоохоронців дати оцінку тому, як здійснюють захист важливих для енергосистеми високовольтних підстанцій 330 кВ і 750 кВ.

"Це і підстанції "Усатове", "Житомирська", "Північна", "Хмельницька", "Вінницька", "Київська", "Західноукраїнська". Вони як нитки, що зшивають докупи енергосистему. Чи зміг їх захистити Кудрицький? Це питання до відповідних органів", – вважає експерт.

Він також зазначив, що президент України Володимир Зеленський на нещодавній пресконференції розкритикував "енергопіар".

"Істина в його словах є. Особливо коли подивитися, як два роки поспіль – 2023-й і 2024 рік – в "Укренерго" розповідали про ремонти підстанцій і готовність до зими. І те, що минулої зими не було обстрілів енергетики, не зупиняє голову "Укренерго" Кудрицького від приписування собі заслуг порятунку й захисту підстанцій. Можливо, цього разу за зруйновані підстанції понесе відповідальність не стрілочник, а безпосередньо відповідальний за провал голова "Укренерго" Кудрицький", – резюмував Юрій Корольчук.