Голова "Укренерго" про ситуацію в енергосистемі: Є всі причини очікувати, що найскладніший період літа позаду

Якщо не буде нових масштабних пошкоджень електростанцій, то ситуація в енергосистемі України "матиме тенденцію до покращення", зазначив Кудрицький
Фото: Volodymyr Kudrytskyi / Facebook

Ситуація в енергосистемі України стабілізована й найближчим часом матиме тенденцію до покращення. Про це 26 липня на брифінгу, опублікованому у Facebook "Укренерго", повідомив голова правління НЕК Володимир Кудрицький.

"У нас є всі причини очікувати, що найскладніший період літа вже позаду. Ми пройшли дуже складні пару тижнів, і зараз дійсно ситуація покращилася, – підкреслив Кудрицький. – Це пов'язано передусім із тим, що нарешті спала абсолютно аномальна, рекордна спека. І відтак, зменшилося споживання електроенергії. І, звичайно, це пов'язано з тим, що вийшли з ремонту певні енергогенеруючі потужності – довгоочікувані, важливі для енергосистем, – які, безумовно, додають нам потужності й скорочують дефіцит".

Тому, продовжив голова "Укренерго", замість складного режиму із трьох-чотирьох черг є одна-дві, які застосовують залежно від часу.

"У деякі години дефіцит може бути меншим, у деякі – трохи більше. А в деякі – ми навіть маємо можливість не вводити ніяких обмежень електроспоживання", – зазначив Кудрицький.

За його словами, якщо не буде якихось нових масштабних пошкоджень електростанцій, то "ситуація матиме тенденцію до покращення".

"Принаймні в наступні кілька тижнів точно", – додав голова НЕК.

Контекст:

Російські окупанти навесні посилили повітряні атаки на енергосистему України. З травня у країні знову почалися масштабні віялові вимкнення світла.

4 червня в уряді заявили, що Україна втратила понад 9 ГВт потужностей генерації через обстріли РФ.

Державна інспекція з енергетичного нагляду прогнозувала 19 червня, що в найближчі півтора місяця ситуація з постачанням електроенергії залишатиметься складною. Полегшення очікують лише в серпні, коли з ремонту виведуть атомні енергоблоки. Якщо не буде нових масованих російських обстрілів об'єктів енергетики України, з осені є шанси уникнути вимкнення світла, обіцяють в "Укренерго".

24 липня Міненерго повідомляло, що один з атомних блоків достроково вивели з планового ремонту. Тиждень тому, 17 липня, ще один блок АЕС також під'єднали до енергосистеми раніше від запланованого строку.