Українські перевізники отримали майже повну лібералізацію автомобільних перевезень із Туреччиною. Це яскравий приклад для інших наших партнерів

Фото: Mustafa Nayyem / Facebook

Ви вже знаєте, що вчора Україна та Туреччина підписали угоду про зону вільної торгівлі.

Наші країни вели перемовини щодо підписання угоди майже 15 років! І велика частина тексту угоди стосується транспортних питань.

Отже, про що ми домовилися.

Перше і найважливіше. Наші країни жодним чином не будуть обмежувати кількість поїздок автомобільним транспортом одна для одної. Ніякими заходами. У жодному разі. У тому числі для порожніх і транзитних перевезень. Єдиний вид перевезень, які і надалі будуть регулюватися квотами, – це перевезення в/з третіх країн.

Друге і не менш важливе. Між Україною скасована дозвільна система та міжнародні перевезення. Зокрема, при виконанні двосторонніх перевезень, включаючи порожній в'їзд.

По факту для українських перевізників комбінація цих двох пунктів є майже повною лібералізацією автомобільних перевезень із Туреччиною.

Це дуже яскравий приклад для інших наших торгових партнерів. Польщі. Румунії. Словаччини. Угорщини.

І, звісно, я дуже сподіваюся, що наступним кроком буде угода про лібералізацію транзиту між Україною та країнами ЄС, адже сухопутний шлях до Турецької Республіки проходить через дві країни – учасниці Європейського союзу.

Команда Міністерства інфраструктури щиро вдячна нашим колегам із Міністерства економіки, спільно з якими нам вдалося досягнути компромісу з нашими партнерами та захистити інтереси українських перевізників.

Гарних вам вихідних.

Джерело: Mustafa Nayyem / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора