У Кудрицького – пʼять кримінальних проваджень, розслідування щодо "невдобного походження" 20 млн грн і головне – добрий "дах"

Фото: Назар Приходько / Facebook 

ДБР розслідуватиме, на які гроші голова НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький купив легендарний будинок із п’ятьма кондиціонерами й землю в Києві на вулиці генерала Павленка, і чому волів записати чесно зароблене майно не на себе, а на дружину. Відповідне рішення, що зобов’язує ДБР розпочати це розслідування, прийняв Шевченківський суд Києва.

Слідчі мають встановити причини "скромності" пана Кудрицького. А саме – чи не пов’язані вони з тим, що гроші на купівлю, а це орієнтовно 20 млн грн, мали якесь "невдобне" походження. Наприклад, від схеми із "бронежилетами", яка була реалізована за кілька місяців до купівлі нерухомості, весною 2022 року. Виконавцем схеми, нагадаю, за інформацією СБУ і НАБУ, був безпосередній підлеглий Кудрицького – начальник безпеки "Укренерго" Сергій Тоцький. За сумісництвом – фунт братів Клюєвих у їхньому сонячно-енергетичному бізнесі й син генерала Тоцького, ексзаступника голови СБУ часів Януковича, автора планів штурму Майдану, який після розстрілу Небесної сотні втік до Росії.

Спостерігаю, що якось змовкли голоси на захист "головного енергетика країни" (як журналістам неформально рекомендують називати голову "Укренерго"). Бо якось воно знову-таки невдобно виходить. Бо з одного боку, безпека енергосистеми доручається сину російського агента й фунту Клюєвих, а з іншого – дві третини цих об’єктів снайперськи вибивається росіянами. Совпадєніє? Не думаю.

З одного боку, ви з Кубраковим пропонуєте президенту завідомо утопічну програму "будок" і "черепах" бетонного захисту, освоїли 70 ярдів, рапортували про "100-відсотковий захист" і т.д., а потім виявилося, що "системи захисту" чомусь не захищають від дронів, не кажучи про ракети або їхні уламки.

І треба ж міжнародним донорам це якось пояснити! Бо отримано з початку війни понад €1,5 млрд, чверть із цього пішло на "будки", а майже половина – на відновлення мереж, які чомусь геть не рятують ці самі "будки". Парадокс Кудрицького.

А потім з’явилися справи СБУ і НАБУ – з ганебних приводів. Бо красти на броніках під час війни – це дно. І виправдання про "мертву" справу й "ринкову ціну" не спрацювали. Бо є гамбурзький рахунок – опублікована звітність волонтерів, зокрема фонду "Повернись живим", який у той самий період закуповував ті ж самі броніки, увага, майже утричі дешевше, ніж Кудрицький.

Не менш ганебна справа – крадіжка електроенергії для Коломойського на початку "повномасштабки". Вдумайтеся, кінець лютого – початок березня, росіяни оточили Київ, лютують у Бучі, а в цей час пан Кудрицький безоплатно відпускає компанії "Юнайтед Енерджі" електроенергії на 1,4 млрд грн (доведена НАБУ шкода – 0,7 млрд грн). Цю несамовито тупу й жадібну схему, коли із грубими порушеннями правил енергоринку крадеться державний ресурс, важко пояснити інакше, ніж зрадою. Коли чи то пану Кудрицькому, чи то пану Коломойському (пам’ятаємо його вислів про танки у Варшаві) здалося, що "Київ – усе", "українська державність – усе" і на "Титаніку" треба рвати по максимуму.

Але от халепа: Україна вистояла, а "Титаніком" став Коломойський. І тепер доводиться, вже не прикриваючись, разом із його компанією спільно намагатися перевісити відповідальність за вкрадений ярд на банк-гарант, який не схотів сплачувати за чужий злочин. Кудрицький і Коломойський разом борються з банком у судовому процесі – що це, як не "явка з повинною?"

І саме тому, щоб якось прикрити весь цей стид, ми й бачимо ці бравурно-жалюгідні заяви Кудрицького про "готовність енергосистеми до зими", які викликають регіт галузевих експертів. Пан Кудрицький не соромиться, отримуючи мільярди від держави й донорів, перекладати відповідальність на ЗСУ. Якщо буде працювати – наша заслуга, якщо ні, то це ППО не відпрацювала.

Що в підсумку? Маємо дві справи НАБУ (одна спільна із СБУ), де фігурують прямі підлеглі голови НЕК, дві справи НАБУ, де головний фігурант сам Кудрицький, і одну справу ДБР, де також фігурантом є Кудрицький. Загалом п’ять кримінальних проваджень. І єдина на сьогодні причина, з якої Кудрицький досі на посаді, має своє ім’я/по батькові/прізвище – Денис Анатолійович Шмигаль. Добрий дах. Але трохи підтікає. І від кримінальної відповідальності не захистить.


Джерело: Назар Приходько / Facebook