Заяви Кудрицького щодо готовності енергосистеми до зими не відповідають дійсності – Корольчук

На думку експерта, своїми заявами Кудрицький намагається убезпечити себе від справ НАБУ
Фото: biz.censor.net

Із 2022–2023 років в Україні залишаються проблемними вісім підстанцій, на які не було грошей для капітального ремонту. Проте голова НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький переклав відповідальність за проходження зими з очолюваної ним структури на роботу ППО, заявив співзасновник Фонду енергетичних стратегій Юрій Корольчук у своїй колонці на сайті Oboz.ua.

Він заперечив нещодавню заяву голови НЕК щодо готовності підстанцій до зими. За словами експерта, причиною успішного проходження попереднього опалювального сезону є не ефективна робота "Укренерго", а сприятливі погодні умови. На думку Корольчука, в "Укренерго" вирішили зняти із себе відповідальність за стабільне електропостачання.

"Замість себе Кудрицький пропонує працювати системам ППО та армії. Тактика "Укренерго" на зиму 2025 року зрозуміла: "Шановні українці, електроенергії немає, тому що в України мало ППО". Фактично Кудрицький з "Укренерго" "кинув" українців перед тяжкою зимою", – зазначив Корольчук.

На думку експерта, цими заявами Кудрицький намагається убезпечити себе від справ НАБУ. Перша стосується встановлення зв'язку між розкраданням коштів "Укренерго" на закупівлю бронежилетів навесні 2022 року за втричі завищеною ціною та придбанням сім'єю Кудрицького елітної нерухомості восени 2022-го. У другій справі йдеться про виведення коштів НЕК "Укренерго", до якого може бути причетна компанія "Юнайтед Енерджі". Загальна сума збитків становить 1,4 млрд грн, із якої НАБУ вдалося довести понад 700 млн грн.

Корольчук зазначив, що ВАКС зобов'язав НАБУ відкрити два нові провадження щодо вказаних порушень, тому що в попередніх справах сам Кудрицький із незрозумілих причин особисто не фігурував, хоча був безпосереднім начальником фігурантів цих справ.

Зокрема, у межах розслідування зловживань із "Юнайтед Енерджі" НАБУ оголосило в розшук одного з менеджерів НЕК. У справі щодо закупівлі бронежилетів також підозру оголосили не самому Кудрицькому, а одному з його підлеглих – голові департаменту безпеки Сергієві Тоцькому, який є сином колишнього заступника голови СБУ, організатора штурму Майдану у 2013–2014 роках, а також представляв братів Клюєвих у їхньому бізнесі, пов'язаному із сонячною енергетикою.

На думку Корольчука, відповідати за все це має Кудрицький, і його заяви про успішну роботу із забезпечення електрикою – спроба відвернути увагу суспільства від заведених проти нього справ.

"Але є відчуття, що цього разу це не спрацює. Кудрицький може робити такі оптимістичні, але пустопорожні заяви у розрахунку на те, що взимку його вже не буде на посаді. Чи він сам "втече", чи його звільнять у рамках обіцяного президентом Зеленським переформатування уряду – це вже не має значення. Важка зима 2024–2025 років проходитиме без Кудрицького, який і завалив підготовку до проходження енергокризи. Водночас поки він буде триматися за крісло, аби хоч трохи ще "прикурити" від схем та потоків", – підсумував експерт.