Мені подобається ідея перейменування копійки на шаг. Жодного шага від Нацбанку не отримав

Фото: Сергій Жадан [офіційна сторінка] / Facebook

"Нате і мій шаг на ладан, щоб і моє перед Богом курилося". (Українське прислів'я)

Мені подобається ідея Національного банку України щодо перейменування копійки на шаг. Загалом, подобаються всі ідеї, спрямовані на повернення свого – назв, топонімів, імен. Нас надто довго ламали й викручували, аби багато хто цю викрученість почав вважати нормою. Натомість нормою є саме своє – це ж так просто й так очевидно.

Розумію, що зараз почнуть лунати голоси про "не на часі". Вони лунають, скільки себе пам'ятаю. Не на часі міняти державну символіку і впроваджувати національну валюту. Не на часі підтримувати державну мову й прибирати з українських вулиць Леніна. Не на часі вводити квоти на радіо й підтримувати вітчизняне книговидавництво. Якби за минулі 30 із чимось років суспільство керувалося принципом "не на часі" – ми б далі жили в УРСР. Припускаю, когось би це навіть влаштувало.

Тому я за шаг. Той шаг, ескіз якого виготовив Нарбут. Той шаг, який 12 разів згадується в текстах Тараса Григоровича. Вважаю, це на часі. На часі все, що відділяє нас від Росії. На часі все, що повертає нам своє. Хай це буде ще одним маленьким кроком до самих себе.

P.S.: Текст написано добровільно, при здоровому глузді та нормальній більш-менш пам'яті. Жодного шага від Нацбанку за цю публікацію не отримав.

Джерело: Сергій Жадан [офіційна сторінка] / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора