Якщо українській церкві таки нададуть автокефалію, РПЦ уперше стикнеться із ситуацією, коли "православ'я" означатиме "не за Росію"

У разі надання автокефалії православній церкві в Україні, розкол між Вселенським патріархатом і РПЦ стане реальністю, вважає політолог Сергій Таран.

Якщо церкві таки нададуть автокефалію, це матиме стратегічні наслідки для регіону:

  • лінія між західним і російським світами, яку часто ототожнюють із релігійним поділом (наприклад, Семюел Гантінгтон у "Зіткненні цивілізацій") невпинно пересуватиметься на схід;
  • розкол між Вселенським патріархатом і Московською РПЦ стане реальністю. Більшість православних церков, країни яких уже давно і в НАТО, і в ЄС, остаточно переорієнтуються на Константинополь. РПЦ у Східній Європі вперше стикнеться із ситуацією, коли "православ'я" (причому більшість православ'я) означатиме "не за Росію";
  • посилиться екуменічний рух між католицькою та православними церквами, що для певних соціальних груп досі має значення.

Сама подія, очевидно, увійде в історію не тільки України. Хоча наші "знавці" із Facebook побачать у цьому лише підступну "політтехнологію".

Джерело: Sergiy Taran / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора