Немає сумнівів, що результати слідства стосовно MH17 забезпечать пряму доріжку до Гааги для мешканців Кремля

У червні різко активізувалися спроби росіян укотре спотворити факти у справі рейсу MH17, зазначає народний депутат України Дмитро Тимчук.

Щодо збитого Росією Boeing МН17.

17 липня виповниться три роки з того моменту, як російські державні терористи збили з комплексу "Бук-М1" лайнер "Малайзійських авіаліній".

Як відомо, слідство у цій справі ще триває і зараз на стадії встановлення конкретних винуватців злочину. Усі технічні подробиці вже встановлено: літак збили з "Бука", доставленого з Росії та в Росію ж переміщеного після теракту (про що, до речі, група "Інформаційний спротив", яка першою повідомила про знищення Boeing в липні 2014-го, говорила від початку цих трагічних подій).

У тому, що результати слідства забезпечать пряму доріжку до Гааги для високопосадовців Кремля, сумнівів немає. У Росії це розуміють, тому системно працюють над дискредитацією розслідування, щоб його як мінімум затягнути.

Моніторинг групи ІС зафіксував, що в червні різко активізувалися спроби росіян укотре спотворити факти щодо справи. Одним із приводів стало оприлюднення групою Bellingcat нових фотографій, які дають змогу чітко визначити установку, з якої збили літак, і російську військову частину, до якої ця установка приписана.

Російські пропагандисти вкинули і розкручують такі меседжі:

  • слідча група заангажована і нібито ігнорує "докази", надані російською стороною (про те, що ці "докази" – намальований у фотошопі "знімок радара", зрозуміло, мовчать);

  • волонтерська група Bellingcat, яка зібрала велику доказову базу щодо справи Boeing у відкритих джерелах, – агенти іноземних розвідок, а їхні матеріали – суцільні підробки;

  • ракети не було, тому що її "не зафіксував" російський (фотошопний) радар;

  • ну і стара пісня: Boeing збили українські льотчики.

Полірує всю цю нісенітницю репліка самого Путіна з інтерв'ю Оліверу Стоуну. Путін переконаний, що інформація про те, хто збив Boeing, нібито є в американців. Але вони її не оприлюднюють, оскільки вона нібито розходиться з версією слідства.

Загалом, слідчі – не слідчі, докази – не докази, ракети не було, збили українці, американці брешуть, а Boeing упав, бо він важчий за повітря.

Здавалося б, навіщо вкотре повторювати дурниці, у які за межами Росії ніхто не вірить?

Усе просто. Аудиторія цієї маячні – суто всередині Росії.

По-перше, це електорат. Мета пропагандистів – підготувати ґрунт у контексті "вороги обмовляють вождя", щоб можливе оприлюднення даних про злочинців не позначилося на перебігу президентських виборів.

По-друге, це поплічники Путіна, для яких господар стає дуже токсичним. Запускаючи нові потоки брехні, Путін хоче продемонструвати впевненість у своїх силах і запобігти коливанням у своєму оточенні. Щоб ні в кого навіть думки не було здати патрона в обмін на імунітет від переслідувань і доступ до активів.

Але скоро цей балаган закінчиться.

Джерело: Дмитрий Тымчук / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора