Якщо польська ППО перехоплюватиме ракети і дрони в Україні, це розвантажить нашу ППО на заході. Коли таке рішення ухвалить Румунія, це захистить і наш південь

Фото: Viktor Taran / Facebook

Чи допоможе Польща "закрити небо" Україні? Давайте розбиратися.

На фоні останніх трагічних подій ми незаслужено мало говоримо про безпекову угоду між Україною та Польщею. А в ній є один дуже важливий пункт, який безпосередньо стосується нашої безпеки.

Документ передбачає, що польська ППО може перехоплювати ракети і дрони в повітряному просторі України, випущені в напрямку Польщі.

Звісно, у договорі є примітка, що детальний алгоритм буде розроблений після консультації поляків із країнами НАТО. Але, на мою думку, ця теза – не більше ніж "дипломатичний реверанс": політичне рішення ухвалене.

Наслідки цього рішення важко переоцінити. По-перше, у разі якщо "безпекова парасолька" почне діяти, це дасть можливість "розвантажити" нашу ППО на заході країни. По-друге, аналогічне рішення в перспективі може ухвалити й Румунія. А отже, ми зможемо додатково захисти ще й південь країни.

Поляки продемонстрували, що, незважаючи на розбіжності в минулому, вони чітко розуміють, що незалежна Польща неможлива без сильної України. І це їхній геополітичний вибір. Тому дякуємо союзникам і очікуємо на сильні рішення у Вашингтоні.

Особисто я чекаю двох речей:

– дозвіл наносити ураження по аеродромах;

– чіткі дати, коли Україна може стати членом Альянсу.

Мої джерела повідомляють, що саме довкола цих двох питань, у тому числі, точаться найбільші дискусії. Спостерігаємо.

Джерело: Viktor Taran / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора