"Не є легким рішенням". Туск розповів, чи збиватиме Польща російські ракети

Туск вважає, що збивати ракети можна за домовленістю із членами НАТО
Фото: ЕРА

Російські ракети, випущені по Україні, логічно збивати над територією України ще до того, як вони перетнуть кордон. Про це 8 липня у Варшаві на спільній пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським заявив прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск, трансляцію вела пресслужба президента.

Журналістка запитала в Туска, скільки російська ракета гіпотетично має бути в небі Польщі, щоб її збили.

"Ми потребуємо для цього однозначної співпраці в межах НАТО, бо такі дії все-таки вимагають спільної натовської відповідальності, і це в інтересах і Польщі, і України, – щоб усе, що стосується нашої спільної безпеки, спільних дій, – мало печатку міжнародної солідарності, зокрема, натовської", – відповів прем'єр.

Він підкреслив, що насправді це "не є легким рішенням".

Туск висловив потребу в такій розмові, до якої варто долучити союзників по НАТО. Він анонсував такі розмови й за своєї участі, і за участі президента Польщі Анджея Дуди, щоб "серйозно задумалися, як такі дії організувати".

Контекст:

Під час російських ракетних ударів по Україні на територію Польщі залітали ракети країни-агресора РФ.

Зокрема, у ніч на 24 березня одна з ракет російських окупантів залетіла на територію Польщі, де пробула 39 секунд, про що повідомляли польські військові. Вони зазначали, що ракета летіла зі швидкістю приблизно 800 км/год на висоті 400 м. Ракета перетнула кордон приблизно на 2 км, а потім покинула територію Польщі.

Спікер оперативного командування збройних сил Польщі Яцек Горишевський говорив, що росіяни "навмисно маневрують" своїми ракетами так, щоб обдурити українську ППО, яка чекає на російські ракети зі сходу чи півночі. Тому ракети "роблять коло", щоб "уражати цілі в Україні із заходу".