Об'єднання Садового з Гриценком – неприємний сюрприз для Тимошенко, який вимагатиме від неї зміни стратегії

Рішення мера Львова Андрія Садового зняти свою кандидатуру на пост президента України на користь лідера політичної партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка призведе до загострення стосунків між останнім і лідером "Батьківщини" Юлією Тимошенко, вважає політолог Віктор Таран.

Садовий і Гриценко.

Сьогоднішнє рішення Садового унікальне для української політики – вперше один кандидат знявся на користь іншого.

Проаналізуємо на особистих результатах, оприлюднених соціологічною групою Fama, якій довіряє Садовий, як це вплине на хід кампанії. Опубліковані рейтинги свідчать про наступні електоральні вподобання українців:

  • Зеленський – 26,6%;
  • Порошенко – 23,4%;
  • Тимошенко – 14.3%;
  • Гриценко – 8%;
  • Садовий – 4,4%.

Як бачимо, це об'єднання потенційно може підвищити рейтинг Гриценка до 12–14%, і він майже зрівняється з Юлею. Для останньої це неприємний сюрприз, який вимагатиме від неї зміни стратегії.

Таким чином, головні конкуренти для виходу у другий тур – Тимошенко і Гриценко – постають перед непростою дилемою. Або сконцентруватися виключно на війні проти Порошенка, або, зважаючи, що розрив між ними мінімальний, розпочинати паралельно публічну війну між собою.

Зважаючи, що "кандидат кандидату вовк", прогнозую найближчим часом різке загострення у публічній площині відносин між Гриценком і Тимошенко. Це і буде головним тактичним результатом сьогоднішнього рішення.

Про стратегічні результати поговоримо за пару тижнів, коли проаналізуємо динаміку перегонів. Із кожним днем кампанія стає все цікавішою.

Джерело: Viktor Taran / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора