Російські мільярдери скаржаться одне одному на "мудил", які розв'язали війну. Неважливо, хто й навіщо зливає ці розмови, важливий їхній зміст, фіксація настроїв

Фото: Minsk Dialogue Council on International Relations / Facebook

У Росії з'явився новий медійний жанр – витоки телефонних розмов відомих людей. Поки що йдеться про "простих" мільярдерів, а не про найбагатших людей Росії. Але хтозна, що буде далі.

Під час цих розмов їхні учасники скаржаться одне одному на ситуацію, пов'язану з нинішньою війною Росії проти України, на "мудил", які розв'язали цю війну, її негативні наслідки для їхнього бізнесу й узагалі для майбутнього Росії. Це відображення настроїв у російських бізнес-елітах, особливо тих її представників, хто, на їхнє щастя, опинився поза межами Росії. Тому особливо ці розмови не дивують. Радше обговорюють, хто й навіщо їх зливає.

Дві найпопулярніші версії таких пояснень: 1) це роблять конкуренти, щоб підставити своїх бізнес-супротивників; 2) це робить ФСБ, щоб "підвісити на гачок" і подоїти окремих представників російської бізнес-спільноти, а паралельно нагадувати всім російським елітам, що всіх слухають і всі під контролем.

Для нас не важливо, хто й навіщо зливає ці розмови. Важливим є якраз їхній зміст, фіксація настроїв російських еліт, їхні тривожні очікування. "Розруха починається в головах", як сказав відомий літературний персонаж. Оголошення, оприлюднення цих настроїв їх лише посилюватиме. Це як ланцюгова реакція.

Будуть, звісно, і протилежні реакції. Серйозні люди фільтруватимуть свій телефонний "базар". Спростовуватимуть сам факт таких розмов. Але самі настрої нікуди не подінуться, і вони лише розширюватимуться. А якщо до цих "зливів" причетна ФСБ, то "контора" в такий спосіб також надсилає сигнали про неоднозначну ситуацію у зв'язку з нинішньою війною. Там також незадоволені.

Ось такий парадоксальний цей медійний жанр.

Джерело: Володимир Фесенко / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора