Підійде глина, господарське мило або клей ПВА. Експерти розповіли, як приготувати ефективний розчин для осінньої побілки саду

Найефективнішою вважають осінню побілку дерев
Фото: depositphotos.com

Автори українського Instagram-блогу про садові й польові роботи "Рослини від Василя Івановича" 19 вересня розповіли, як проводити осінню побілку плодових дерев у саду.

За словами експертів, найефективнішою вважають осінню побілку. Вона захищає дерева від сонця наприкінці зими й на початку весни, запобігає розтріскуванню кори під час різких перепадів температур, а також зменшує кількість шкідників, які сховалися під корою, щоб перезимувати.

Правила осінньої побілки

  1. Побілку дерев проводять у суху погоду в жовтні або листопаді. Під час побілки розчин повністю наносять на весь штамб і скелетні гілки біля основи на третину їхньої довжини, іноді наполовину.
  2. Πобілку дерев проводять різноманітними речовинами: розбавленим вапном, водно-емульсійною та водно-дисперсійною фарбою.
  3. Склад побілки має давати змогу стовбуру "дихати" й добре триматися навіть у дощову погоду. Для цього в суміш додають глину, молоко, господарське або зелене мило, а також клей ΠΒА.
  4. Побілка має встигнути висохнути до дощів. Роботу проводять ретельно, не допускаючи прогалин.

Контекст:

Садівники білять дерева для захисту від шкідників і сонячних опіків. Білити дерева експерти рекомендують двічі на рік навесні й восени.