Робіть це оброблення раз на 20 днів, щоб уберегти листя від чорної плямистості. Експерти розповіли, як захистити троянди від грибка

Причиною появи чорних плям на листі троянд є грибок, який поширюється за допомогою спор
Фото: zhyva_zemlia.ua / Instagram

Автори українського Instagram-блогу "Жива Земля" Сад та город" про садові й городні роботи 7 серпня розповіли, як боротися із чорною плямистістю, яка уражає листя троянд.

За словами експертів, чорна плямистість ушкоджує практично всі сорти троянд. Уражене листя покривають спочатку темні плями, а потім воно жовтіє й опадає. Зазвичай хвороба прогресує в липні та серпні.

Причиною зараження є грибок, який поширюється за допомогою спор. Він активно розмножується в теплу, але вологу погоду.

Уражені грибком кущі повністю втрачають листя, а самі бутони слабшають. Окрім того, кущі, які пошкодив грибок, слабшають і погано переносять зиму.

Експерти радять лікувати троянди від чорної плямистості за допомогою регулярного оброблення біофунгіцидами.

"Це безпечні засоби, які допомагають рослині боротися із грибковими та бактеріальними хворобами", – зазначають у пості.

Профілактика

Щоб захистити троянди від зараження грибком, необхідно проводити обприскування. Для цього в 10 л води потрібно розчинити 15 мл "Фітоциду" і 35 мл "МікоХелпу". Цим препаратом потрібно обробляти кущі троянд раз на 20 днів протягом усього сезону.

Контекст:

Щоб захистити кущі троянд від шкідників, які живуть у землі, експерти рекомендують використовувати розчин, виготовлений із двокомпонентного контактно-системного інсектоакарициду "Антихрущ".

Для цього 10–15 мл препарату необхідно розчинити у 5 л води. Поливати кущі приготованим розчином необхідно з розрахунку 0,5–1 л під кожен кущ.

Для захисту троянд від попелиці експерти радять приготувати спеціальний розчин із трьох компонентів, а розчин із борної кислоти і сульфату магнію забезпечить трояндам безперервне цвітіння.