Зробіть це із ґрунтом – і помідори, які ще дозрівають, будуть соковитими і без білих прожилок

Щоб помідори дозріли смачними, треба враховувати режим поливання
Фото: depositphotos.com

Будь-який сорт помідорів може замість соковитого під час дозрівання стати білим та несмачним. Як вирішити цю проблему, розповіли на сайті Ukr.Media.

Ця ситуація може виникати не тільки з новими, маловідомими сортами, але і з тими, які вже добре зарекомендували себе на дачі. Тому розраховувати лише на сортові характеристики не варто.

Роль надлишку або браку добрив у цьому разі не є вирішальною. Деякі дачники щедро підживлюють тепличні томати, інші роблять це мінімально. Однак в одних і тих самих рослин кількість жорстких прожилок може суттєво змінюватися з року в рік. Головною причиною є несприятливі погодні умови.

Жорсткі білі прожилки насправді є судинними пучками, через які у м'якоть томата надходить вода з розчиненими в ній поживними речовинами. Якщо вологи постійно бракує, рослина компенсує це, нарощуючи більше прожилок.

Зверніть увагу на такі чинники:

  1. Коливання вологості у ґрунті. Різкі зміни вологості можуть спровокувати розвиток жорстких прожилок. Наприклад, якщо ви рідко буваєте на ділянці або нерегулярно поливаєте рослини, вони можуть спочатку отримувати надлишок води, а потім відчувати її дефіцит. Для запобігання цьому рекомендують мульчувати ґрунт.
  2. Захист від спеки. У спекотні дні варто притіняти томати, залишати відкритими кватирки і двері теплиці для кращої вентиляції. Можна використовувати спеціальну сітку або тканинні навіси, щоб зменшити вплив прямого сонячного проміння.
  3. Захист від нічних перепадів температур. Для цього закривайте теплицю на ніч, залишайте всередині велику темну бочку з нагрітою за день водою, яка буде утримувати тепло, та усувайте великі щілини, через які може виходити тепло.