Чи можна нагрівати мед. Коментар експерта

За словами Клопотенка, мед можна сміливо додавати до страв перед їх запіканням
Фото: depositphotos.com

Український кулінарний експерт і ресторатор Євген Клопотенко на своєму сайті розповів, чи можна нагрівати мед.

"Багато хто дізнався про те, що мед не можна нагрівати, з аюрведичного вчення. Аюрведа має на увазі, що під час нагрівання меду в ньому дещо знижується кількість корисних речовин. Тому, згідно з індійським ученням, його не варто нагрівати до температури, вищої за 42 °C. Це, правда, стосується не лише меду, – написав Клопотенко. – Вирвану з контексту інформацію про мед підхопили численні соцмережі. Вона стала одним із залізних правил здорового харчування. Звідси й суворі заборони додавати мед у запіканку, пиріг чи гарячий чай".

За словами експерта, намагаючись розібратися в питанні, він з'ясував, що під час нагрівання меду виділяється органічна сполука 5-гідроксиметилфурфурол (HMF), але численні наукові дослідження не довели шкідливого впливу цієї сполуки на організм людини.

Окрім того, додав, експерт, ця речовина є в усьому магазинному меді, оскільки його попередньо нагрівають до температури 68 °C, щоб знищити дріжджі, які спричиняють кристалізацію.

"Можна впевнено сказати, що мед можна нагрівати і він не стає шкідливим. Принаймні жодних наукових підтверджень цьому сучасна наука не виявила, – підсумував експерт. – Тож якщо хочете приготувати смачний солодкий соус, замаринувати з медом курячі крильця перед запіканням або приготувати запечені огірки з медом, робіть це".