Білорусь на "Євробаченні" представлятиме гурт, який критикує Тихановську і протестний рух. Відео

Учасники групи "Галасы ЗМеста" – вихідці із КВК
Фото: galasyzmesta.by
Представники Білорусі на "Євробаченні 2021" група "Галасы ЗМеста" на своєму сайті називає протестний рух у Білорусі "цирком", який надихає їх на творчість.

9 березня на YouTube-каналі міжнародного пісенного конкурсу Eurovision Song Contest відбулася презентація композиції "Я научу тебя" у виконанні групи Galasy ZMesta ("Галасы ЗМеста"), яка є представником Білорусі на цьому заході.

У конкурсній пісні музиканти, зокрема, співають:

"Я научу тебя плясать под дудочку.

Я научу тебя клевать на удочку.

Я научу тебя ходить по струночке.

Ты будешь радоваться всему.

Поспи за плугом, ночь в разгаре,

Еще далеко до звезды.

Пусть пашут лошади в угаре,

А ты не порти борозды.

Смени на овощи все мясо,

Ликуй, пусть даже ты сердит.

Мечтай о новых прибамбасах,

Их, кстати, можно взять в кредит".

Відео: Eurovision Song Contest / YouTube

Про те, що колектив представлятиме країну на "Євробаченні 2021", 9 березня повідомила в публікації на своєму сайті "Белтелерадиокомпания". 2020 року переможцями білоруського національного відбору стала група Val, але у вересні того самого року їх усунули від конкурсу з формулюванням "не маю совісті". Про це 28 вересня повідомило видання "The Village Беларусь".

На сайті групи "Галасы ЗМеста" повідомляють, що колектив складається з колишніх учасників КВК.

"Група існує вже давно, але назву "Галасы ЗМеста" проєкт дістав тільки навесні 2020 року. Планували співати "злободенні" пісні і висловлювати думку на події, що відбуваються у країні, так би мовити, із глибинки, провінції. Природно, вибори і цирк, зумовлений ними, тільки підхльоснули нас і пісні стали складатися практично самі", – описали свою творчість музиканти.

У піснях "Галасы ЗМеста" побічно або прямо критикують лідерку білоруської опозиції Світлану Тихановську й інших учасників протестного руху в Білорусі.

Протягом першої доби конкурсна пісня представників Білорусі на YouTube-каналі "Євробачення" зібрала приблизно 26 тис. дизлайків і 3,8 тис. лайків.

У Білорусі з 9 серпня 2020 року тривають акції протесту незгодних із результатами голосування на виборах президента. За офіційними даними, перемогу в них здобув Олександр Лукашенко, який перебуває при владі з 1994 року та за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська. Водночас альтернативні екзитполи демонстрували протилежну картину – впевнену перемогу Тихановської.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, використовуючи світлошумові гранати, гумові кулі та водомети. За час протестів сотні демонстрантів дістали травми і поранення. За даними правозахисного центру "Весна", із серпня у країні затримали понад 25 тис. осіб, сумарно вони дістали 83 тис. діб арешту. Влада заявляла про чотирьох загиблих учасників мітингів, опозиція – про вісьмох.

23 вересня Лукашенко провів таємну церемонію інавгурації, уперше в історії Білорусі її не анонсували і не транслювали по телебаченню. Низка держав, зокрема США, Великобританія, Канада, Німеччина, Латвія, Литва, Норвегія, Польща, Данія, Україна та Чехія, не визнала інавгурації Лукашенка.

Опозиція наполягає на проведенні нових виборів у Білорусі. Лукашенко заявив, що спочатку у країні треба змінити конституцію (проєкт нової конституції, за його словами, презентують 2021 року), а вже після цього провести нові вибори.