"Битва за світло". Усик перед боєм з Ф'юрі звернувся до світової спільноти із закликом допомогти захистити українську енергосистему

Усик: Якщо я можу чимось допомогти моїм співвітчизникам, щоб вони не сиділи взимку без світла, тепла й води, якщо я можу звернути увагу світу на цю загрозу, я обов'язково це зроблю
Фото: ЕРА

Український боксер, багаторазовий чемпіон світу та Європи з боксу Олександр Усик 13 травня в Instagram розмістив звернення, в якому спільно з компанією ДТЕК закликав світову спільноту допомогти захистити й відновити українську енергосистему після російських терористичних атак.

"Це атаки, скеровані проти людей, проти їхньої безпеки й безпеки держави. Мене це торкається особисто, там мій дім і моя родина, яка теж під загрозою. Я вдячний простим енергетикам, які зараз відновлюють зруйновану інфраструктуру, за їхню роботу", – сказав Усик.

Боксер пообіцяв докласти якнайбільше зусиль, щоб підтримати енергетиків і допомогти їм забезпечити українців світлом і теплом узимку.

"Якщо я можу чимось допомогти моїм співвітчизникам, щоб вони не сиділи взимку без світла, тепла й води, якщо я можу звернути увагу світу на цю загрозу, я обов'язково це зроблю. Слава Богу за все і слава Україні", – додав він.

Контекст:

Компанія ДТЕК українського бізнесмена Ріната Ахметова й Усик 8 травня запустили спільну кампанію "Битва за світло", яка має на меті привернути увагу світу до критичного становища української енергосистеми внаслідок російських ракетних атак і залучити додаткову допомогу міжнародних партнерів для її захисту й відновлення. Ідеться, зокрема, про постачання запасних деталей для всіх енергетичних компаній, які постраждали внаслідок обстрілів, і додаткових систем ППО для України.

Кампанія "Битва за світло" стартувала напередодні бою Усика з британцем Тайсоном Ф'юрі за звання абсолютного чемпіона світу, який відбудеться 18 травня в Саудівській Аравії.

Російські окупанти практично щоночі атакують Україну ударними безпілотниками й регулярно завдають по території країни ракетних ударів. Цієї весни вони посилили атаки на енергосистему.

22 березня відбулася найбільша з початку повномасштабної війни масована атака на українську енергосистему. Одна з ракет влучила в дамбу ДніпроГЕС.

Під час масованих атак Росії 22-го і 29 березня, 11-го і 27 квітня було пошкоджено або знищено понад 80% теплової генерації ДТЕК, а в ніч на 11 квітня окупанти ракетами повністю зруйнували найпотужнішу в Київській області Трипільську ТЕС.