"Його вдалося розговорити". В Україні друком вийшли мемуари композитора Ігоря Поклада "По той бік роялю"

За словами дружини композитора, Ігор Поклад – людина, яка вміло уникає публічності
Фото: Світлана Поклад / Facebook

Український композитор Ігор Поклад випустив мемуари "По той бік роялю". Про це інтернет-виданню "ГОРДОН" повідомила дружина композитора Світлана Поклад.

Як зазначають у пресрелізі, книжку адресовано найширшому колу читачів – усім, хто любить українську пісню і цікавиться культурним життям України кінця ХХ – початку ХХІ сторіччя. 

"Дізнайтеся про непростий шлях, який пройшов знаменитий композитор Ігор Поклад від народження в Киргизії в 1941 році до вершин музичної слави", – ідеться в описі книжки. 

За словами дружини композитора, Ігор Поклад – людина, яка вміло уникає публічності.

"Інтерв'ю, презентації, масові заходи – це не для нього. Він щасливий, коли залишається наодинці зі своїм роялем, коли знаходиться у своєму домі, оточений сім'єю, улюбленими собаками й деревами. Він дбайливо зберігає пам'ять про друзів, що відійшли, і доглядає за рослинами, посадженими ними. Саме він написав сотні пісень, багато з яких вже давно стали народними: "Ой, летіли дикі гуси", "Чарівна скрипка", "Пісня про матір", "Кохана". Окрім того, він створив музику до легендарної мультиплікаційної серії "Як козаки...". Під його мелодії співають і танцюють актори десятків театрів по всій країні. Ігор Поклад давно мріяв розповісти про своїх друзів. Найменше він хотів говорити про себе та свою творчість. І все ж його вдалося розговорити", – розповіла дружина композитора.

Вона додала, що мемуари Поклада – це книжка про тих людей, кого сьогодні майже забули, хоча вони "складають золотий фонд української культури та нації".

Презентація мемуарів Поклада відбулася наприкінці жовтня у Ворзелі Київської області.

Контекст:

Композитор і опермейстер Поклад – заслужений діяч мистецтв УРСР, народний артист України, лауреат Шевченківської премії, член Національної спілки композиторів України.

Він написав понад 150 пісень, зокрема, "Ой, летіли дикі гуси", "Чарівна скрипка", "Тиха вода", "Кохана", "Зелен-клен", а також музику до понад 10 фільмів і мюзиклів, включно з анімаційними стрічками "Як козаки..." й "Енеїда". Писав пісні на слова Юрія Рибчинського, Дмитра Луценка, Бориса Олійника. Пісні Поклада виконували Ніна Матвієнко, Софія Ротару, Назарій Яремчук, Тамара Гвердцителі, Василь Зінкевич.

Президент України Володимир Зеленський надав звання Героя України Ігореві Покладу 9 грудня 2021 року, напередодні його 80-річного ювілею.