Серед українців, які застрягли на Занзібарі, – голова міграційної служби і його кохана, відома як дівчина із собачкою з Уханя

Зінченко і Соколюк через зламаний літак святкували День закоханих на відпочинку
Фото: nastyazinchenko_ / Instagram
Українка Анастасія Зінченко, яка стала відомою після того, як рік тому під час евакуації українців з китайського Уханя в розпал епідемії коронавірусу відмовилася покидати країну без свого домашнього улюбленця, звернулася по допомогу до фоловерів із проханням про оприлюднення, оскільки після закінчення відпочинку на Занзібарі (Танзанія) опинилася просто неба через зламаний літак. Окрім Зінченко та її бойфренда, голови Державної міграційної служби України Максима Соколюка, із Танзанії не може вилетіти ще приблизно 200 людей – громадян України та Білорусі.

Кохана голови Державної міграційної служби України (ДМСУ) Максима Соколюка Анастасія Зінченко, яка стала відомою після того, як рік тому під час евакуації українців із китайського Уханя в розпал епідемії коронавірусу відмовилася покидати країну без свого домашнього улюбленця і залишилася там ще на кілька місяців, 13 лютого в Instagram повідомила, що не може вилетіти із Занзібара (Танзанія), куди напередодні вирушила зі своїм бойфрендом.

"Ця доба були вкрай складною. Наш рейсовий літак зламаний. Намагалися полагодити, знайти інші варіанти, і ми чекали вісім годин в аеропорту. Потім нас заселили в хостел від готелю на кілька годин для відпочинку. Уранці знову привезли в аеропорт, розпочали реєстрацію пасажирів, а потім її скасували. З'ясувалося, що літак несправний. Після трьох годин очікування в холі аеропорту нас вигнали на вулицю, тому що ми заважали іншим людям пройти реєстрацію. За якийсь час посадили в автобуси і відвезли в готель. Нас годують, але не заселяють у номер. Коли буде літак, поки що не знаємо і очікуємо на новини", – написала вона.

У зв'язку з обставинами пара відсвяткувала День закоханих на відпочинку.

"Наш найромантичніший і найнепередбачуваніший день у житті", – підписала Зінченко спільне фото із Соколюком.

14 лютого вона в Instagram заявила, що вважає затримку рейсу з Танзанії рівно через рік після невдалої евакуації з Уханя доброю традицією.

"Кожна подія, що в лютому 2020-го, що в лютому 2021-го, наше життя змінила на краще", – підсумувала вона.

Невдовзі після цього Зінченко в Instagram Stories звернулася по допомогу до фоловерів, попросивши оприлюднити ситуацію, у якій, окрім них із Соколюком, опинилося ще майже 200 осіб.

За її словами, їх не заселяють у готель, а перевізник не надає літака замість зламаного.

Скріншот: nastyazinchenko_ / Instagram

15 лютого спікер Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко у Twitter повідомив, що на Занзібарі застрягло приблизно 180 громадян України та Білорусі.

Ідеться про рейс PQ6972 авіакомпанії SkyUp, який мав вилетіти до Києва 13 лютого о 12.50 за місцевим часом.

Туроператор Join Up! і авіаперевізник запевняють, що надали всім туристам належні умови. Труднощі з поселенням пояснили високим сезоном на Занзібарі, а затримки з вильотом – коронавірусними обмеженнями, через які складно організувати новий рейс. Компанія запевняла, що 14 лютого всіх туристів розселили в готелі й цілковито забезпечили харчуванням. Перевізник і туроператор сказали, що провели перемовини з партнерами в різних країнах, щоб ті надали дозвіл на новий додатковий маршрут і вдалося повернути туристів додому.

Планували, що туристи повернутися рейсом PQ 1972 Занзібар – Бориспіль. Він мав вилетіти 14 лютого ввечері. Табло SkyUp показує, що виліт заплановано на 23.00 15 лютого.

У лютому 2020 року Зінченко, перебуваючи в Ухані, де стався спалах коронавірусу, відмовилася залишати країну без свого домашнього улюбленця, оскільки для його евакуації знадобилися спеціальні документи.

Невдовзі ситуацію пообіцяв узяти під контроль президент України Володимир Зеленський. Про своє повернення в Україну разом із домашнім улюбленцем Зінченко повідомила 1 травня.

Восени 2020 року Соколюк зізнався, що між ним і Зінченко зав'язалися особисті стосунки, коли він допомагав їй вирішити питання з евакуацією тварини в Україну.