"Намагався перевестися, але лист викинули на смітник". Письменник Асєєв заявив, що звільняється із ЗСУ

Асєєв: Я спробував перевестися в ГУР
Фото: Stanislav Aseyev / Facebook

Український письменник і журналіст, колишній бранець терористів "ДНР" Станіслав Асєєв, який наприкінці 2023 року добровольцем вирушив на фронт, звільняється зі Збройних сил України. Про причини цього рішення він 16 жовтня розповів у коментарі "Главкому".

За словами Асєєва, він вирішив звільнитися через те, що батальйон, у якому він служив, розформовують через втрати, а військовослужбовців переводитимуть у різні підрозділи в межах бригади. Письменник додав, що намагався перевестися служити в Головне управління розвідки (ГУР) за сприяння керівника цього відомства Кирила Буданова, але припускає, що це прохання було проігноровано.

"Я спробував перевестися в ГУР. Пан Буданов написав листа до командувача Сил територіальної оборони [ЗСУ Ігоря Плахути], щоб мене відрядили до ГУР. Але лист, скоріше за все, просто викинули на смітник і нікуди не перевели. Тож у мене був варіант продовжити служити незрозуміло з ким, під яким командуванням або міг скористатися нормою закону і звільнитися із ЗСУ через те, що був у полоні", – пояснив Асєєв.

Письменник розповів, що після звільнення із ЗСУ займеться громадською діяльністю.

"Нарешті, можливо, допишу книгу про свою службу, яку почав писати ще в окопах", – зазначив він.

Друг Асєєва, колишній народний депутат, а зараз військовослужбовець ЗСУ Єгор Фірсов у Facebook прокоментував рішення Асєєва. Він зазначив, що письменник був одним із найстійкіших бійців у підрозділі.

Контекст:

Асєєв – український письменник, журналіст, член організації PEN Ukraine. Під псевдонімом Станіслав Васін працював журналістом в окупованому Донецьку, писав для "Радіо Свобода", "Українського тижня". У травні 2017 року його викрали терористи "ДНР", які звинуватили його у шпигунстві й незаконно утримували до 29 грудня 2019 року.

Асєєв є автором книжок "Мельхіоровий слон, або Людина, яка думала", "Андерхілльські відьми: драма", "Світлий шлях": історія одного концтабору". 2021 року став лауреатом Шевченківської премії за книжку "В ізоляції".

Асєєв розповідав, що пішов добровольцем до лав ЗСУ, у статті, яку "Радіо Свобода" опублікувало 2 березня 2024 року. У публікації він описав свій досвід проходження навчання. 12 березня Фірсов повідомив, що письменник служить у піхотній роті на першій лінії оборони. 1 травня Асєєв повідомив, що дістав контузію і його госпіталізували.