Названо сім країн, які дали Україні максимальні бали. Результати голосування глядачів і журі на "Євробаченні 2024"

Максимальні 12 балів Україні поставили Чехія та Молдова
Фото: ЕРА

Представниці України на "Євробаченні 2024", українські співачки Jerry Heil і alyona alyona посіли на конкурсі третє місце з піснею Teresa & Maria.

Jerry Heil і alyona alyona сумарно від глядачів і від професійного журі дістали 453 бали, із яких 307 – від глядачів, а 146 – від професійного журі. Про це повідомили ведучі під час трансляції шоу, яка відбувалася на офіційному YouTube-каналі конкурсу, з українським перекладом шоу показували на майданчиках "Суспільного"

Фото: eurovision / Instagram

Результати голосування також опубліковано на сайті організаторів конкурсу.

Фото: eurovision / Instagram

Як голосувало за Україну журі

Від професійного журі максимальні 12 балів Україні поставили Чехія й Молдова. По 10 балів дали Франція, Польща й Естонія. Фінляндія, Латвія та Ізраїль – по вісім. Хорватія поставила сім балів. Данія, Австрія, Португалія, Литва – по шість. Грузія та Люксембург – по п'ять. Норвегія і Німеччина виставили по чотири бали, а Ісландія і Швеція – по три. Швейцарія, Греція, Нідерланди, Ірландія дали Україні два бали. Азербайджан, Бельгія, Кіпр і Сербія оцінили виступ України в один бал.

Водночас Португалія, Мальта, Албанія, Іспанія, Вірменія, Словенія, Італія, Сан-Марино і Великобританія не дали Україні жодного балу.

Як голосували за Україну глядачі

12 балів від глядачів Україна здобула у Польщі, Грузії, Литві, Естонії й на Мальті. 10 балів – у Латвії, Ізраїлі, Італії, Данії, Португалії, Іспанії та Сан-Марино. По вісім – в Азербайджані, Хорватії, Франції, Німеччині, Ірландії, Нідерландах, Норвегії, Словенії, Швеції та на Кіпрі.

По сім балів Україна здобула від Албанії, Австрії, Бельгії, Люксембургу. По шість – від Австралії, Фінляндії, Швейцарії, Великобританії. Ісландія поставила п'ять балів, Вірменія і Греція – по три, а Сербія не дала жодного балу.

Як голосувало українське національне журі

Українське професійне журі максимальні 12 балів поставило Швейцарії, яка стала переможницею конкурсу.

Інші бали від України виставили так:

Ірландія – 10; Швеція – 8; Німеччина – 7; Франція – 6; Литва – 5; Хорватія – 4; Португалія – 3; Італія – 2; Люксембург – 1.

Як проголосували глядачі в Україні

Глядачі максимальні 12 балів віддали Швейцарії, 10 балів – Хорватії, вісім – Ірландії, сім – Литві, шість – Франції, п'ять – Латвії, чотири – Естонії, три – Норвегії, два – Фінляндії, один – Вірменії.

Контекст:

Після того, як продюсери шоу визначили, що Україна вийде на сцену під другим номером, українська режисерка Таню Муіньо, яка займалася постановкою виступу для України, заявила, що вихід на сцену другим є "смертельною позицією". Редакція "Музвар" на доказ її слів навела статистику, згідно з якою протягом останніх 15 років країни, які виступали під другим номером, лише один раз потрапляли у першу десятку.

"Нам треба показати, що ця статистика – ніщо, якщо є сильна пісня, сильний номер і сильний народ, який за цим стоїть", – відреагувала на це Jerry Heil.

Артистка закликала українців у всьому світі зарядити телефони, купити запасні номери та підтримати їх своїми голосами.