Оскароносний режисер Азанавічус допоміг відновити будинок в Ірпені, який зруйнували росіяни. Фото photo icon

Азанавічус тричі відвідував Україну після початку повномасштабної війни
Фото надала команда United24

Лауреат премії "Оскар", французький режисер, сценарист, актор і посол фандрайзингової платформи United24 Мішель Азанавічус допоміг відновити будинок в Ірпені Київської області, який зруйнували російські окупанти. Про це інтернет-видання "ГОРДОН" повідомила команда United24. 

"Завдяки збору коштів, що ініціював Азанавічус, в Ірпені відбудували багатоквартирний будинок, пошкоджений під час окупації Київщини в березні 2022 року, – ідеться у пресрелізі. – Азанавічус приєднався до амбасадорів United24 під час свого першого візиту в Київ у лютому 2023 року й після поїздки в Ірпінь одразу оголосив збір для відновлення будинку №42 на вулиці Давидчука. До повномасштабної війни тут проживали 60 сімей із дітьми. Під час наступу на Київщину в березні 2022-го росіяни обстріляли будинок запалювальними снарядами".

Через обстріл зазнали пошкоджень системи водо- й електропостачання, опорні стіни і покрівля, а всі квартири на п'ятому поверсі згоріли вщент. Збір на цей будинок завершили вже в червні 2023 року.

Частину коштів зібрали завдяки благодійному аукціону, який улаштував Азанавічус. Тоді свої лоти надали такі світові зірки, як Наталі Портман, Катрін Деньов, Ален Делон, Том Генкс.

У United24 підкреслили, що завдяки зусиллям Азанавічуса, а також підтримці донорів проєкту вдалося повернути житло 325 мешканцям.

"У нашому будинку жили багато людей, які у 2014 році вже тікали від війни з Луганської та Донецької областей. У березні 2022-го вони знову втратили все. Через обстріли росіян був повністю зруйнований дах, усі квартири на п'ятому поверсі згоріли, інші квартири постраждали від снарядів і гранат. Було навіть питання: відновлювати секцію чи зносити. Але завдяки небайдужим людям і збору будинок відновили", – розповіла мешканка Олена. 

Контекст:

Азанавічус 2011 року здобув "Оскар" за фільм "Артист" у номінації "Найкраща картина".

У квітні 2022 року Азанавічус ухвалив рішення про перейменування свого фільму під назвою Z, який відкривав Каннський кінофестиваль. Він назвав картину Сut ("Ріж"). Азанавічус повідомив, що був радий змінити назву картини, тим самим продемонструвавши підтримку Україні.

У січні 2023 року, зазначає "Суспільне. Культура", режисер передав на відновлення лікарні, яку частково зруйнували російські окупанти в Ізюмі Харківської області, 125 тис.

7 лютого Азанавічус прибув в Україну й відвідав звільнені від російських окупантів Бучу й Ірпінь Київської області. У вересні 2023 року режисер знову відвідав Україну.