"Повноцінний гуманітарний коридор необхідний для порятунку життів". Елтон Джон закликав світ допомогти жителям Маріуполя

Елтон Джон про Маріуполь: Моє серце розбите
Фото: ЕРА
Британський співак Елтон Джон звернувся до світової спільноти із закликом відкрити повноцінний гуманітарний коридор для жителів зруйнованого російськими окупантами Маріуполя Донецької області. Про це він написав 3 травня у Twitter.

"Понад 245 тис. українців живуть із ВІЛ, багато хто покидає домівки та залишає близьких, але, на жаль, не всі українці перебувають у межах досяжності. Я бував у Маріуполі, і моє серце розбите від того, що доступ туди ще обмежений. Повноцінний гуманітарний коридор необхідний для порятунку життів", – написав він.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Маріуполь – найбільше портове місто на березі Азовського моря, до війни там було приблизно 500 тис. жителів. Бої за Маріуполь тривають із 24 лютого, проте окупантам не вдалося швидко взяти місто штурмом, і вони почали скидати на нього авіабомби та обстрілювати. Жителі оточеного Маріуполя через російських окупантів залишилися без води, світла, тепла, зв'язку та продуктів. Евакуацію мирних жителів із міста у квітні заблокували окупанти на кілька тижнів.

21 квітня президент України сказав, що більшу частину міста росіяни "давно захопили". У Маріуполі, за його інформацією, на той момент залишалися заблокованими приблизно 120 тис. мирних жителів. Зокрема, українські військові, серед них сотні поранених, і частина жителів Маріуполя перебувають у бомбосховищах заводу "Азовсталь", який штурмують окупанти. У промзоні "Азовсталі" перебувають сотні поранених українських бійців.

23 квітня Зеленський пояснив, що деблокувати Маріуполь у військовий спосіб поки що неможливо і командири захисників міста "прекрасно це розуміють".

Президент Росії Володимир Путін 21 квітня публічно озвучував наказ міністру оборони РФ Сергієві Шойгу скасувати штурм промзони заводу "Азовсталь". Але бомбардування не припинили. Уночі 28 квітня окупанти скинули на військовий шпиталь на "Азовсталі" багатотонні авіабомби, зруйновано операційну. Є загиблі, поранені та контужені.

30 квітня розпочато процес евакуації з "Азовсталі" за участю ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста. На період евакуації оголошували про припинення вогню в районі заводу. У Запоріжжя виїхало 100 людей, які були в бомбосховищах на території заводу, сказав Зеленський 1 травня. 3 травня частина евакуйованих приїхала до Запоріжжя.

Попри гуманітарне право, нікого з поранених військових не евакуювали, зазначали в "Азові".

Уже 2 травня російські окупанти знову розпочали постійне бомбардування "Азовсталі", повідомили захисники Маріуполя.

4 травня командир полку "Азов" Денис Прокопенко опублікував відеозвернення, у якому сказав, що військові й далі тримають оборону, але російські окупанти вже другий день як прорвалися на територію заводу.