Нацгвардійці, які захищають Маріуполь, закликали евакуювати весь гарнізон

За словами військовослужбовців, за місяці запеклих боїв гуманітарна ситуація на "Азовсталі" сягнула катастрофічних масштабів

Скріншот: Військова частина 3057 Національної гвардії України / Facebook

Бійці 12-ї бригади оперативного призначення Нацгвардії, які зараз заблоковані російськими окупантами на заводі "Азовсталь" у Маріуполі Донецької області, просять евакуювати із заводу цивільних, поранених військовослужбовців та тіла загиблих. Відеозвернення опубліковано на Facebook-сторінці військової частини 3057 НГУ.

"Закликаємо вище військово-політичне керівництво країни та міжнародну спільноту зробити все можливе для проведення евакуації цивільних осіб, поранених військовослужбовців і тіл загиблих, які залишилися на території заводу", – заявили бійці.

За словами військовослужбовців, за місяці запеклих боїв гуманітарна ситуація на "Азовсталі" сягнула катастрофічних масштабів.

"Відповідаючи за життя військовослужбовців, закликаю здійснити евакуацію всього військового гарнізону, бо вони того варті", – заявив командир бригади Денис Шлега.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Маріуполь – найбільше портове місто на березі Азовського моря, до війни там жило майже 500 тис. жителів. Бої за Маріуполь точаться з 24 лютого, проте окупанти не змогли взяти місто штурмом і почали скидати на нього авіабомби та обстрілювати. Жителі обложеного Маріуполя через російських окупантів залишилися без води, світла, тепла, зв'язку та продуктів. Евакуацію мирних жителів із міста у квітні окупанти заблокували на кілька тижнів.

21 квітня президент України Володимир Зеленський сказав, що більшу частину міста росіяни "давно захопили". У Маріуполі, за його інформацією, на той момент залишалося заблокованими приблизно 120 тис. мирних жителів. Зокрема, українські військовослужбовці та частина жителів Маріуполя перебувають у бомбосховищах заводу "Азовсталь", який штурмують окупанти.

23 квітня Зеленський пояснив, що деблокувати Маріуполь військовим шляхом поки що неможливо і командири захисників міста "прекрасно це розуміють".

30 квітня розпочали процес евакуації з "Азовсталі" за участю ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста. У Запоріжжя виїхало 100 людей, які перебували у бомбосховищах на території заводу, сказав Зеленський 1 травня. Автобуси з евакуйованими з Маріуполя виїхали 2 травня.

В Офісі президента висловили сподівання, що з "Азовсталі" вдасться евакуювати не лише цивільних, а й військовослужбовців.