"Росія приречена". Сенцов відповів, коли закінчиться війна і якою буде перемога над російськими окупантами

Сенцов: Росію чекатиме крах у будь-якому разі
Фото: Oleh Sentsov / Facebook

Український режисер і військовослужбовець Олег Сенцов в інтерв'ю, яке 14 жовтня опублікували на сайті LВ.ua, розповів, якою буде перемога України над російськими окупантами і скільки часу триватиме повномасштабне вторгнення країни-агресора РФ в Україну.

"Перемога не буде такою, як ви можете собі уявити, – що танки їдуть по Червоній площі, зруйнований Кремль або ми заїжджаємо через Перекоп у Крим на танках. Можливо, не буде такої перемоги, вона буде іншою, і ми відновимося в цей кордон 1991 року, але це буде не одразу й не так красиво й легко, як хотілося б. Росію буде чекати крах у будь-якому разі. Ця країна приречена. Питання, коли це станеться. Побачимо це ми скоро або побачимо вже старими, коли нам будуть кашу роздавати", – сказав Сенцов.

Він наголосив, що всі імперії, побудовані на захопленні, зазнали поразки.

"Росія приречена. Але це не буде через три місяці в плані воєнної перемоги. Типу, зараз ми подзвонимо [американському президенту Джо] Байдену, він дасть нам гармат – і ми вдаримо й переможемо. Це дитячий підхід", – заявив режисер.

Сенцов зізнався, що не може припустити, скільки ще часу триватиме війна.

"Якщо ти будеш до цього готуватися, то настане момент, коли ти можеш перемогти. Може, через рік, може, через два, може, через п’ять, але ти готовий до того, що війна буде довго. Якщо ти готуєшся до війни, яка триває три місяці, а вона триватиме 10 років, то ти програєш. Ось і все. А скільки вона буде, я не знаю. Ніхто не знає. Дай боже, щоб закінчилася швидко. Але стратегія – вистояти, утримати, максимально виснажити противника, щоб стало так, що війна для нього невигідна, щоб зламав об нас зуби і щоб потім почалися внутрішні проблеми й Росія зазнала колапсу. Коли вона дробитиметься, буде нескладно забрати назад українські території, молдовські території, грузинські території – воно все саме в руки падатиме", – запевнив він.

Контекст:

Сенцов народився 1976 року в Сімферополі.

25 серпня 2015 року його засудили в Росії до 20 років позбавлення волі. Російський суд визнав його винним у створенні в Криму терористичної спільноти й керівництві нею, у спробі придбання вибухових пристроїв і незаконному зберіганні вогнепальної зброї та боєприпасів, у двох терористичних актах і підготовці ще одного. Режисер своєї провини не визнав.

Сенцов повернувся в Україну з колонії у РФ 7 вересня 2019 року разом зі ще 34 в'язнями Кремля, яких відпустили в межах обміну утримуваними особами між Україною та Росією.

14 березня 2022 року Сенцов повідомив, що захищає Україну від російських окупаційних військ у складі одного з підрозділів ЗСУ. "Навчився будувати бліндаж і жити в окопі, освоїв кулемет і гранатомет, став оператором [переносної протитанкової ракети] NLAW, чекаю на зустріч з ординським танком", – розповів тоді режисер.

Восени 2023 року Сенцов повідомив, що став командиром штурмової роти.