Сенцов: Людей, які надивилися телемарафону і сказали: "Усе, я пішов в армію", – не буває

Сенцов: Звичайно, мотивація вже не та, як і рівень, як і, так би мовити, якість поповнення
Фото: Oleh Sentsov / Facebook

Український режисер і військовослужбовець Олег Сенцов в інтерв'ю, яке 14 жовтня опублікували на сайті LB.ua, висловився про мобілізацію.

За словами Сенцова, він не зустрічав на війні мобілізованих, яких "заламали в бусик".

"Є різні люди. Людей, мотивованих пропагандою, які надивилися телемарафону і сказали: "Усе, я пішов в армію", – такого не буває. Людина сама доходить внутрішньо й каже: "Усе, відсиджуватися далі неможливо. Треба йти". Такі люди є, їх меншість. Більшість – це мобілізовані. Прийшла повістка, вони сказали: "Значить, треба йти". Їх не ловили в бусиках. Людей, яких заламали в бусиках, я не зустрічав. Вони є, але їх невелика кількість. Переважно приходить повістка – і людина або починає ухилятися, або приходить в армію", – сказав він.

Режисер додав, що в таких людей уже інший рівень мотивації.

"Звичайно, мотивація вже не та, як і рівень, як і, так би мовити, якість поповнення. Люди вже, скажімо так, віку якщо не похилого, то вже близько до похилого, дуже-дуже-дуже дорослі й не дуже здорові. Вони приходять: "У мене спина, у мене нога, у мене те, у мене се". Де їх спіймали, що мені з ними робити? Це ж не санаторій, не лікарня – це штурмовий підрозділ. Навантаження дуже високе фізичне, психологічне. У піхоті важка робота, а тут ще важча", – підкреслив він.

Контекст:

Сенцов народився 1976 року в Сімферополі.

25 серпня 2015 року його засудили в Росії до 20 років позбавлення волі. Російський суд визнав його винним у створенні у Криму терористичної спільноти й керівництві нею, спробі придбання вибухових пристроїв і незаконному зберіганні вогнепальної зброї й боєприпасів, у двох терористичних актах і підготовці ще одного теракту. Режисер своєї провини не визнав.

Сенцов повернувся в Україну з колонії в РФ 7 вересня 2019 року разом з іще 34 в'язнями Кремля, яких відпустили в межах обміну утримуваними особами між Україною та Росією.

14 березня 2022 року Сенцов повідомив, що захищає Україну від російських окупаційних військ у складі одного із підрозділів ЗСУ. "Навчився будувати бліндаж та жити в окопі, освоїв кулемет і гранатомет, став оператором [переносної протитанкової ракети] NLAW, чекаю зустрічі з ординським танком", – розповів тоді режисер.

Восени 2023 року Сенцов повідомив, що став командиром штурмової роти.