Залужний висловився проти зниження мобілізаційного віку в Україні

За словами ексголовнокомандувача, молодь потрібно залучати до війська лише в разі "загрози існуванню держави як такої"
Фото: EPA

Колишній головнокомандувач ЗСУ й нині посол України у Великобританії Валерій Залужний висловився проти зниження мобілізаційного віку в Україні нижче від 25 років. Про це ексголовнокомандувач заявив 3 жовтня під час зустрічі з українськими студентами в Лондоні, його процитувало видання "Букви".

На його думку, молодь, зокрема українців віком 18–25 років, потрібно "максимально берегти".

"Я чому завжди протестував, щоб мобілізація не заходила на людей нижче за 25 років, коли був на посаді головнокомандувача, – тому що нам потрібна Україна і через 20 років, і через 30 років. А вона ось – їй зараз 18 років. Це зовсім інші люди, які врятують цю країну", – сказав Залужний.

Хоча, за його словами, через пострадянський менталітет із військовими старшого віку працювати певною мірою важче, однак примусово залучати до війська молодь треба лише в разі "загрози існуванню держави як такої".

Контекст:

Дискусія щодо потреби зниження мобілізаційного віку в Україні триває давно. Зокрема, у квітні 2024 року волонтер і воєнний експерт Тарас Чмут в інтерв'ю "Українській правді" заявив, що мобілізація має відбуватися із 20 років. На думку заступника командира 3-ї окремої штурмової бригади ЗСУ Родіона Кудряшова, мобілізаційний вік в Україні мають знизити до 21 року, про це він у червні заявив в ефірі "Новини.LIVE"Офіцер відділення розвідки бригади "Рубіж" Національної гвардії України Віталій Литвин в ефірі телеканала "Київ24" у липні розповів, що через брак особового складу у війську мобілізаційний вік треба знизити до 22 років. 

Водночас 28 липня в Одеському обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки розповіли, що зараз під мобілізацію підпадають окремі категорії українців віком 18–25 років.

6 серпня член комітету з питань нацбезпеки та оборони, народний депутат України від "Слуги народу" Федір Веніславський заявив, що в Україні немає ініціатив щодо зниження мобілізаційного віку, це питання порушують іноземні партнери.

17 серпня спікер українського парламенту Руслан Стефанчук заявив, що наразі питання зниження мобілізаційного віку Рада не розглядає.

На початку вересня Рада в першому читанні схвалила законопроєкт про звільнення від мобілізації українців до 25 років, яких визнали обмежено придатними.