Путін підписав закони, які дозволяють скеровувати на війну підсудних

Підсудним тимчасово зупинять розгляд проваджень і скасують запобіжний захід, якщо вони підпишуть контракт із міноборони РФ
Фото: EPA (архів)

Нелегітимний президент країни-агресора РФ Володимир Путін підписав два закони, за якими обвинувачені на етапі судового провадження можуть підписати контракти про військову службу в російській армії. Про це 2 жовтня повідомило російське видання "Медуза".

Федеральний закон №340-ФЗ, опублікований на сайті правової інформації, дозволяє під час мобілізації або в період воєнного часу підписувати контракти про проходження військової служби з обвинуваченими, справи яких на розгляді в суді першої інстанції.

Закон №341-ФЗ звільняє від кримінальної відповідальності підсудних, яких призвали на військову службу за мобілізацією або тих, хто підписав контракт із російським міноборони. На цей час провадження буде зупинено, а запобіжний захід скасовано.

Однак повністю звільнитися від кримінальної відповідальності підсудні зможуть лише за умови здобуття державної нагороди або звільнення з військової служби за віком, станом здоров'я, через закінчення мобілізаційного періоду і скасування воєнного стану, зазначила "Медуза".

Раніше російське видання "Важные истории" з посиланням на джерела повідомляло, що Москва хоче "із приблизно 60 тис. підсудних забрати 40%". Це означає, що на війну проти України можуть скерувати до 20 тис. осіб.

Контекст:

Із початку повномасштабного вторгнення в Україну РФ проводила відкриту мобілізацію лише один раз: 21 вересня 2022-го Путін оголосив "часткову" мобілізацію, а 28 жовтня тодішній міністр оборони Сергій Шойгу доповів про її завершення. Проте формально мобілізації у РФ не припиняли, оскільки Путін не підписував указу про її завершення.