Співробітниць київського коледжу підозрюють в організації схеми ухиляння від мобілізації у Кропивницькому

За даними СБУ, вартість "послуг" становила приблизно 100 тис. грн з одного клієнта
Фото: Управління СБ України в Кіровоградській області / Facebook

Співробітники Служби безпеки України затримали співробітницю й колишню керівницю відділу однієї з київських академій, яких підозрюють в організації схеми ухиляння від мобілізації у Кропивницькому. Про це 11 жовтня у Facebook повідомила пресслужба управління СБУ в Кіровоградській області.

За даними слідства, жінки, імовірно, на системній основі могли вимагати хабарі в чоловіків призовного віку за фіктивний вступ на денний стаціонар із метою одержання відтермінування від призову на військову службу до лав ЗСУ.

Як повідомляв "Укрінформ", ідеться про працівниць Київського фахового коледжу бізнесу та аналітики Національної академії статистики, обліку та аудиту.

Вартість таких "послуг" становила приблизно 100 тис. грн з одного клієнта, уточнили у спецслужбі.

"Оперативники СБУ затримали колишню співробітницю академії "на гарячому" під час отримання першої частини суми неправомірної вигоди та видачі ухилянту документів про його зарахування на навчання. Під час обшуків у фігурантки виявлено й вилучено мобільний телефон, грошові кошти та списки студентів очної форми навчання академії", – ідеться в повідомленні.

Фігурантку повідомили про підозру у прийнятті пропозиції, обіцянки або одержанні неправомірної вигоди службовою особою (ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України).

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. Минулого разу їхню дію продовжили із 12 серпня 2024 року на 90 діб.

У квітні в Україні ухвалили оновлений закон про мобілізацію, він набув чинності 18 травня. Згідно з однією з його норм, усі військовозобов'язані протягом двох місяців мають оновити для територіального центру комплектування та соцпідтримки свої персональні дані – через ЦНАП, електронний кабінет або прийшовши у ТЦК.