Суд виправдав Соловій за лайку на концерті в Чорноморську. Під час засідання співачка обматюкала Путіна

Соловій: Путін – х...йло
Фото: soloviyka / Instagram

Міський суд Чорноморська виправдав українську співачку Христину Соловій у справі про вживання на концерті нецензурної лексики. Артистці інкримінували дрібне хуліганство. Про це співачка повідомила 27 вересня, розмістивши в Instagram фото відповідних документів.

"Іллічівський суд виправдав мене, що немає складу злочину в тому, що Ілліч – х...йня", – написала вона.

"Суспільне" зазначає, що під час виступу в суді Соловій нецензурно вилаялася на адресу нелегітимного російського президента Володимира Путіна. У відповідь суддя попросив співачку бути стриманішою. Артистка наголосила, що слухання є "випробуванням зрілості та справедливості українського народу", і не визнала своєї провини.

"У нашій історії розумію, що Ілліч Ленін – це той самий Путін, у якого вийшло окупувати й приборкати Україну, і якщо український народ у Харкові створив пісню, яку тепер знає кожна українська дитина, наспіваючи, цитую: "Путін – х...йло", то я вважаю, що кожен українець має право називати попередника Путіна, Ілліча, Леніна забороненим словом", – сказала вона.

Адвокат співачки зазначив, що протокол на Соловій склали "з явними порушеннями, а докази, які представлені в суді, є не є переконливими".

Після розгляду доказів суд виправдав артистку через відсутність складу правопорушення.

Контекст:

Соловій опинилася в епіцентрі скандалу після того, як 26 липня під час виступу в Чорноморську Одеської області на фестивалі "Виделкаfest" лайливо висловилася про декомунізовану назву цього міста. За словами артистки, стара назва Чорноморська – Іллічівськ – "повна х...йня".

29 липня hromadske з посиланням на одеську поліцію повідомило, що на співачку склали адміністративний протокол за дрібне хуліганство. Співачці, зазначають у статті, залежно від рішення суду загрожує або штраф, або громадські роботи, або виправні роботи з вирахуванням 20% заробітку, або 15 діб адмінарешту.