Цієї ночі Україна переходить на зимовий час. Куди й о котрій переводять стрілки годинників

О 4.00 стрілки годинників потрібно перевести на одну годину назад
Фото: depositphotos.com

У ніч із 26-го на 27 жовтня Україна переходить на зимовий час відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 13 травня 1996 року, повідомляє видання "ГОРДОН".

Для цього о 4.00 стрілки годинника треба перевести на одну годину назад. На сучасних гаджетах це відбувається автоматично.

Очікували, що цей перехід в Україні стане останнім, оскільки в липні 2024 року Верховна Рада підтримала у другому читанні закон, який передбачає скасування переведення годинників на літній час. 21 серпня закон передали на підпис президенту України Володимирові Зеленському.

Автором проєкту закону став нинішній спікер українського парламенту Руслан Стефанчук. Він подав його 2020 року, коли був віцеспікером. Тоді документ ухвалили в першому читанні, голосування було на початку березня 2021 року – за кілька тижнів до переходу на літній час, але в цілому закону не проголосували й повернули на доопрацювання і повторне друге читання. Стефанчук повернувся до ідеї скасувати перехід і залишитися жити за зимовим, за його словами, природним для України часом, після того, як став новим головою Ради.

24 вересня 2024 року українські ЗМІ повідомили, що Зеленський не має наміру підписувати закон. Якщо закону так і не підпишуть, українці й далі переходитимуть у березні на літній час, а в жовтні – на зимовий.